25/05/2012

Quin mal pla, Don Felip

2 min

Res, que no hi ha manera. La cacera a Botswana va obrir la veda de Borbons i, a pesar de la sentida petició de disculpes que va evacuar el rei d'Espanya a la sortida de l'hospital, d'un temps cap aquí tot el que té a veure amb la Corona espanyola és motiu de befa, mofa i escarni. S'hi posin com s'hi posin, el personal ha pres la determinació d'enfotre-se'n i qui més qui menys es veu amb cor (i amb ganes) de descarar-se davant de ses majestats i del sursum corda .

L'última ha estat la concessió del premi Príncep d'Astúries (en la categoria de Comunicació i Humanitats, així, en majúscules) a Shigeru Miyamoto, el creador dels videojocs Super Mario Bros, Zelda i Donkey Kong, una decisió que -pel que es pot llegir als fòrums d'internet- ha causat més hilaritat que les obres completes de Chiquito de la Calzada. Sens dubte, el jurat va pensar que la seva tria aportaria un toc de modernitat i frescor als guardons i a la règia institució que els atorga. I potser la interpretació hauria estat aquesta fa només un parell o tres d'anys, però ara, en ple annus horribilis de la casa reial hispànica, la notícia ha obtingut reaccions que van des de la perplexitat fins a la indignació, passant -majoritàriament- per un extens repertori de bromes i ocurrències gràcies al fèrtil enginy del populatxo. No hi ha ajudat gaire el fet que el jurat argumentés la seva decisió en base al valor "didàctic, formatiu i constructiu" de les creacions de Miyamoto, quan qui més qui menys se'n recorda d'haver fet campana a classe (allà, devers els procel·losos anys vuitanta) per anar a fer una partideta de Super Mario a la maquineta del bar de la cantonada. I, per molta simpatia i/o nostàlgia que ens suscitin els productes de Nintendo, resulta difícil justificar que Miyamoto s'imposés a un pensador de la rellevància d'Edgar Morin o a una llegenda del periodisme com l'agència fotogràfica Magnum.

Per acabar-ho d'adobar, la idea de premiar un creador de videojocs ha arribat en un mal moment: justament la mateixa setmana que s'ha sabut que en circula un, de videojoc, ordit ni més ni menys a Alemanya i que ofereix la possibilitat de jugar a ser Don Joan Carles de Borbó i Borbó en plena cacera africana. La conyeta en qüestió es diu Call of Dumbo (quina mala bava, carai) i el monarca hi apareix portant una escopeta, amb la qual es dedica a abatre elefants i pastilles de Viagra, acompanyat per una caricatura de la seva amiga Corina efectuant un estriptis. No hem de descartar la possibilitat que Miyamoto s'hi inspiri per crear un dels seus jocs altament didàctics i formatius.

I no tan sols els alemanys, sinó fins i tot un ianqui com el governador de Florida, Rick Scott, gosa saludar el rei d'Espanya etzibant-li que ell ha muntat elefants algun cop, però que mai els ha disparat. No fa tant això s'hauria pres com un ultratge a l'honor d'Espanya, però ara no passa de ser un xiscarrillo com qualsevol altre.

La xiulada d'avui vespre la sentiran des de la selva de Botswana.

stats