15/04/2012

Salvem es Trenc (una altra vegada)

2 min

D'un temps ençà, ser mallorquí s'ha convertit, si més no a Catalunya, en un motiu de conversa gairebé tan fecund com el del pronòstic del temps. És aturar-te a prendre un cafè en algun bar del país de Pere Quart i que el cambrer et senti pronunciar un article salat perquè de seguida et pregunti "Què és el que us passa a les Illes, que esteu tan entretinguts?" La pregunta es refereix, per descomptat, a l'actualitat de la política balear, que, efectivament, d'un temps ençà dóna més sorpreses que un Borbó amb una escopeta. I, dins de la política balear, fa dies que el tema estrella és l'hotel que el Govern Balear vol construir a la platja des Trenc.

"Què us passa a les Illes, amb això des Trenc?", especifica, per tant, l'interlocutor espontani. Tanmateix, què passa amb es Trenc és una cosa més o menys sabuda ja de tothom i fàcil d'entendre: passa que el govern del president Bauzá, amb el conseller de Turisme, Carlos Delgado, al capdavant de l'operació (i en estricta connivència amb els hoteleres habituals), volen construir en aquell paratge un hotel de 1.200 places, amb camp de golf i la indispensable oferta complementària. I passa que, per poder fer això, s'han servit de la seva majoria absoluta a les institucions d'autogovern illenques (en aquest cas, el Consell de Mallorca) per aprovar una vergonyosa reforma del pla territorial que fa que el sòl urbanitzable a la zona, com ja han pogut llegir vostès a l'ARA, passi per art de màgia de 2 hectàrees a 21. Per explicar aquest 1 que ha aparegut misteriosament al costat del solitari 2 original, els actuals governants illencs tenen els santíssims calçons d'afirmar que, en la redacció del pla territorial, hi havia un error tipogràfic que només ells han tingut la perspicàcia de detectar. És a dir, que no ens hem de queixar perquè encara podíem haver passat de 2 a 2.100 hectàrees per un simple descuit que calia corregir.

Els fets, com deia, són coneguts. Una altra cosa són les motivacions que duen els governants del PP balear a actuar d'aquesta manera, i que, bàsicament, són tres: cobdícia, incompetència i mala llet. La cobdícia és a la vista de tothom, de manera que no cal estendre-s'hi. La incompetència consisteix a no tenir, davant de les urgències que imposa la crisi, cap més resposta que reprendre un model que ja es considerava esgotat de feia anys i panys i que havia dut les Balears a un desprestigi internacional que va rebre el nom de balearització (és a dir, l'explotació brutal del patrimoni territorial a canvi d'un plat de llenties degudament conservades al buit en algun paradís fiscal). I la mala llet rau en el fet de triar, per dur a terme una operació tan galdosa, un indret especialment emblemàtic en la història de la mobilització social a Mallorca a favor de la conservació del territori. En definitiva, que han triat es Trenc, entre altres motius, per emprenyar i per tocar el que no sona. No són governants: són una tropa de hooligans , de provocadors i de fatxes. I això és tot el que cal dir-ne.

stats