30/04/2012

S'apuja l'IVA, al·leluia!

2 min

Sempre ens agrada coincidir amb els que en saben. El dubte insinuat ahir en aquesta columna, sobre la possibilitat que el govern d'aquest que li diuen Mariano no pugui esperar fins a l'any que ve per apujar l'IVA (perdó: per ponderar-lo, en la florida terminologia del senyor Montoro), es va convertir ahir mateix en una certesa confirmada, gràcies a les declaracions del president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, al dominical L'Entrevista, de Catalunya Informació. Segons Gay de Montellà, el que resulta "sorprenent" és que el govern d'Espanya no hagués apujat abans l'IVA (i més reformes que vindran de divendres en divendres, segons Rajoy, el president que no té vergonya d'admetre que va mentir als seus votants). L'únic dubte del capitost de Foment és si l'executiu espanyol serà capaç de resistir fins a l'any 2013 sense avançar aquesta pujada. És a dir, que podem comptar amb un augment de l'IVA durant el mes d'agost, quan canten les xitxarres i qui més qui menys té la cervellera adormida per la calorada.

La pujada de l'IVA omple de fonda satisfacció un nombre considerable dels savis que tenim a l'abast en matèria de números, començant pel susdit senyor Gay de Montellà, que està "convençut" que l'augment d'aquest impost no influirà negativament en el consum ni en el turisme, ans al contrari. No cal ni dir que el vaticini del senyor Gay ens tranquil·litza fins a la dormició, però, sense ànim de mesclar ous amb caragols, ens ve al cap una pregunta que no ens podem estar de formular: com és que l'augment de l'IVA no ha de tenir repercussions negatives en la indústria turística i, en canvi, la taxa turística sí que n'ha de tenir, com no es cansen de denunciar els empresaris hotelers catalans (agremiats, per cert, a Foment del Treball)? Un augment de l'IVA significa una pujada de preus que per força també s'ha de notar en les pernoctacions dels nostres idolatrats turistes: ¿per quins set sous això no els ha de dissuadir de venir a passar les vacances i fer despesa a Catalunya i, per contra, l'aplicació d'un trist euro per nit d'hotel (com s'aplica en una quantitat no gens menyspreable de països civilitzats) els ha de foragitar com si fossin vampirs en presència d'una cabeça d'alls?

Ens agradaria molt que ens responguessin a aquesta qüestió d'una forma planera i entenedora, car els ciutadans som molt curtets de gambals i, si no se'ns proporciona la pedagogia adequada, podem arribar a pensar coses rares. Per exemple, que la diferent consideració de la patronal entre la pujada de l'IVA i la taxa turística no té tant a veure amb el poder adquisitiu dels turistes com amb el fet que els nostres empresaris hotelers ja fa temps que han après a torejar l'IVA (de vegades amb argúcies legals; d'altres, amb maniobres espúries), mentre que, en canvi, l'aplicació de la taxa turística els obligaria a fer aflorar tot el volum de negoci que actualment duen a terme en negre. Però això són llegendes negres en les quals no hem ni de pensar, no és així?

stats