SORTIDA D'EMERGÈNCIA

Tinguem cura del guiri gat

La situació és la següent: durant tot l'estiu, una desfilada constant de turistes beguts col·lapsa els serveis d'urgències mèdiques, i els d'ambulàncies, a Mallorca. Especialment a Son Espases i a Son Llàtzer, però també als centres sanitaris de localitats devastades per aquest tipus de turisme, com Magaluf o s'Arenal. Es tracta, en general, de joves britànics que cauen en coma etílic i que només necessiten dormir la gatera per curar-se dels seus mals, però que se'n van o són duits a dormir-la a les dependències de la sanitat pública. En alguns centres se segueix un protocol expressament dissenyat per a aquests casos: es col·loquen uns bolquers al, diguem-ne, pacient (per si li sobrevé la típica descomposició intestinal), se'l posa a dormir de costat (per evitar que s'ofegui amb el propi vòmit) i se li fan visites de control cada mitja hora, mentre ell o ella dorm com un angelet intoxicat. No es podran queixar de l'atenció rebuda, certament.

La despesa de la Conselleria de Salut en atenció a turistes estrangers puja fins a 51 milions d'euros a l'any. En aquesta quantitat hi entren casos que realment necessiten atenció mèdica, però la majoria són guiris que han duit fins a les darreres conseqüències la seva determinació de venir a Mallorca a engatar-se. Si el cost ja suposa un problema greu, encara ho és més la saturació de les ambulàncies i dels serveis d'urgències a pacients –forans o autòctons– que pateixen emergències reals. Davant d'aquest despropòsit, els metges (especialment de Son Espases i de Calvià) han demanat reiteradament a les autoritats que s'instal·lin carpes per atendre-hi els guiris gats, de tal manera que almenys no col·lapsin els centres de salut. Debades: llastimosament, l'únic partit polític que ha fet costat a aquesta reclamació ha estat Vox. Això sí, afegint-hi una altra proposta de collita pròpia que escau molt més al partit d'extrema dreta: activar l'exèrcit. Efectivament, si en lloc d'ambulàncies, als turistes borratxos els enviam els tancs o els disparam amb ‘bazookas’ s'haurà acabat el problema.

La resta de partits s'abstenen o es neguen en rodó a la col·locació d'aquestes carpes, com és el cas de PSOE i MÉS, que formen l'equip de govern de Calvià. Justifiquen la negativa dient que posar les carpes equivaldria a “donar carta de naturalesa” al turisme de gatera, ara que els governants i els hotelers s'han conjurat per revertir el model turístic de la zona, i projectaria una imatge negativa de Mallorca. Com si la pèssima imatge internacional de Mallorca, produïda precisament pel turisme de gatera, de ‘package holiday’ i/o de tot inclòs, fos un perill que encara es pogués evitar, i no una trista realitat consolidada al llarg de dècades de practicar a les Balears el pitjor model econòmic possible. Mallorca, concretament, és una destinació absolutament cremada i desprestigiada, apta principalment per a qui estigui disposat a passar les vacances envoltat de prostitució, drogues i els pitjors turistes d'Europa. El mal està més que fet, i si la idea per ‘revertir-lo’ consisteix a invertir uns quants centenars de milions d'euros en hotels de quatre estrelles situats enmig de zones devastades com Magaluf o la Platja de Palma, estam arreglats. Això equival a ruixar-se de dalt a baix amb colònia després d'haver nedat tota la vida dins una claveguera. El resultat només fa encara més pudor, i, per fer els deu reials justs, també és ridícul. Almenys feu el que sigui per evitar els col·lapses de gats a urgències, i no dugueu tantes pretensions.