Publicitat
Publicitat

Toni Catany ens presenta Pentti Sammallahtti

És un plaer anunciar un esdeveniment important al poble on un va néixer i viu. A partir del 30 d’aquest mes es podrà visitar al claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor una exposició de l’obra del fotògraf finlandès Pentti Sammallahtti (Hèlsinki, 1950). És un dels primers projectes de la Fundació Toni Catany, que després de la mort sobtada del gran fotògraf llucmajorer han creat la cantant Maria del Mar Bonet, el poeta Miquel Bezares (que ha dedicat a Catany un llibre de poemes impressionant, Ocells obscurs de mi ) i el museòleg Antoni Garau. Aquesta exposició de Pentti Sammallahtti és la posada de llarg de la Fundació Toni Catany com a entitat cultural que funciona tal com en Catany l’havia pensada, és a dir: com un centre internacional de fotografia que fos capaç d’atreure a Llucmajor (a Llucmajor!) l’obra i el talent d’alguns dels millors fotògrafs del món, entre els quals hi havia ell mateix. Ell no en va fer mai bandera, però potser val la pena recordar que la revista nord-americana Life el va incloure en un rànquing dels millors cent fotògrafs del planeta. En un món on el que sobren són unes quantes desenes de milers de fotògrafs, per no dir centenars de milers, un reconeixement com aquest no és exactament poca cosa. Però, com dic, Toni Catany se’l va tirar a l’esquena i va continuar amb la seva feina.

I la seva feina, en els darrers anys de vida (va morir l’any 2012, als setanta anys), va ser crear una fundació que donés empara a un centre internacional de fotografia. Ho podria haver fet a Barcelona, a Madrid, a París o allà on li hagués donat la gana, però va decidir dur endavant aquest projecte magne a Llucmajor, el poble del qual era oriünd. Al meu entendre això acaba d’ennoblir la figura de qui va ser, sense cap pretensió, un dels artistes plàstics més rellevants que han donat els Països Catalans en els darrers cinquanta anys.

La mort va escapçar la trajectòria artística i humana de Toni Catany massa prest, quan encara li quedaven anys i projectes. Però Maria del Mar Bonet, Miquel Bezares i Antoni Garau, no sense enyorança, han sabut agafar-li el relleu i ara ens presenten la idea que Catany tenia al cap: una esplèndida exposició d’un dels millors fotògrafs actuals del món, Pentti Sammallahtti, al claustre renaixentista de Llucmajor. És un luxe que mai no agrairem prou, i que estarà a disposició de tothom des del dia 30 d’aquest mes de maig fins al 9 d’agost. Qualsevol persona que vingui a Mallorca durant aquests mesos farà santament d’acostar-se a Llucmajor per contemplar les instantànies de Pentti Sammallahtti, que s’ha especialitzat a retratar gossos en actituds que, de forma sovint irònica, recorden comportaments típicament humans. No ens diferenciem tant com de vegades ens pensen del nostre millor amic del regne animal, ve a dir el fotògraf finès, i francament estic per donar-li tota la raó.

Una exposició de primera fila internacional en un poble del Migjorn de Mallorca. No vull ser pesat, però per poc que puguin no se la perdin.

Riure, malgrat tot