24/06/2012

You will neither beat us nor convince us

2 min

Pot semblar paradoxal, però no ho és gens: com més desesperada és la situació internacional d'Espanya pel que fa a la seva sobirania política i financera, més s'exacerba -fins al patetisme- la trompeteria desafinada del nacionalisme espanyol. N'hem tingut exemples aquest dies, des del discurs lamentable del ministre Montoro al Congrés (" España se levanta sola ", com les serps cobra quan els faquirs toquen la flauta) fins a les reaccions virulentes (començant per la d'aquesta desferra populista que es fa dir Esperanza Aguirre) davant de la legalització de Sortu, que els fatxes fan bé de lamentar, perquè els durà més maldecaps que no es pensen. Davant de l'enfonsament de la credibilitat d'Espanya, els patriotes constitucionals no tenen altra reacció que atiar les seves fòbies, tírries i obsessions de sempre. I entre aquestes, n'hi ha una que sobresurt amb llum pròpia: la llengua catalana, que, a l'Aragó, per obra i gràcia d'una consellera catalana que ha vist la llum del PP, ha passat a dir-se llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental i septentrional. Encara sort que no se'ls va acudir dir-ne hemorroide.

Mentrestant, a les Balears -on, des de fa poc més d'un any, encapçalem el rànquing del despropòsit i la mala bava institucionalitzada-, ha succeït el que era previsible: el president Tutanramón Bauzá està profundament disgustat pel fracàs de la seva ofensiva espanyolera a l'educació (entre un 85% i un 90% de les famílies han optat per l'ensenyament en català) i en dóna la culpa al seu conseller d'Educació i Cultura, Rafael Bosch. En conseqüència, al tal Bosch i al seu equip els va caure fa una setmana una bronca escandalosa, que el mateix Tutanramón s'ha encarregat de fer transcendir als mitjans locals. I l'efecte no s'ha fet esperar: per al curs que ve, segons informa el Diari de Balears , Bosch prepara una bateria de noves mesures per afavorir l'arraconament del català a les aules illenques: derogació del decret de mínims (el que estableix que un 50% de les hores lectives s'han d'impartir en català), promulgació d'un decret de trilingüisme (segons el qual algunes assignatures s'hauran de fer en anglès) i obligació per als pares d'escollir entre castellà o català com a llengua vehicular de l'ensenyament dels seus fills, a veure si així el personal s'anima a seguir les tesis lingüicides i culturicides de la colla de torracollons que s'ocupen de governar les Balears.

Tutanramón contraataca, doncs, i ho fa a través d'aquest conseller Bosch que s'ha convertit en l'estampa del servilisme i la ignomínia. És això que dèiem: com més dèbil està Espanya, més cridaner es torna el seu feixisme. Un gran escriptor basc, Unamuno, ja va replicar (en castellà) l'any 1936 a aquesta púrria: vencereu però no convencereu, els va dir. Avui només matisaríem que ni tan sols venceran, perquè no fan més que enfonsar-se en la seva misèria.

stats