Publicitat
Publicitat

Per si de cas

Algú li va fer a Jaime Gil de Biedma la pregunta retòrica i fatídica: “Vostè per què escriu poesia?” Suposem que Gil de Biedma s’hagués dedicat a la política. A cap periodista se li acudeix preguntar-li a un polític per què fa política. Hi ha moltes respostes possibles, però la millor la va donar qui fou president de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana: “ Pa forrarme”. Tanta transparència hauria estat inimaginable si no hagués fallat un micro. Però Zaplana, que és un home cabal, va dir exactament el que volia dir.

En un pla més elevat i més digne d’interès, Jaime Gil de Biedma va donar una resposta categòrica al motiu pel qual escrivia poesia: “Per si de cas”, va respondre, i va exhibir un somriure beatífic, com no podia ser d’una altra manera. Per què havia d’escriure poesia l’autor de Pandémica y celeste? ¿Podia fer alguna cosa millor que el que ja havia fet? Només podia escriure “per si de cas”. I ja feia molt.

La poesia, com les millors coses que fem a la vida, es fa sempre per si de cas. Estimem per si de cas, treballem per si de cas, cuidem els pares i els fills per si de cas, admirem la naturalesa per si de cas, escoltem música per si de cas, i procurem tenir una reserva de vergonya al cor per si de cas. Per si de cas què? Per si de cas ens morim, naturalment, una eventualitat que mai no es pot descartar del tot. O per si de cas es mor alguna de les persones que ens importen i ja no som a temps de fer-los saber que les estimem.

Estic segur que Einstein va fer pública la teoria de la relativitat per si de cas a ningú se li havia acudit abans, i li va semblar que podia ser útil. Pompeu Fabra i mossèn Alcover, tot i que es varen acabar discutint, varen fer diccionaris fonamentals de la llengua catalana (com també ho va fer Joan Coromines) per si de cas a ningú més amb la seva intel·ligència preclara se’ls acudia fer-los. Henry Ford es va inventar el treball en sèrie per si de cas ningú s’adonava que el capitalisme necessitava aquesta coartada. El feminisme va treballar per aconseguir el sufragi universal per si de cas hi havia dubtes sobre la necessitat que les dones fossin ciutadanes de ple dret. I per si de cas algú dubtava de l’existència de la bellesa, Turner va pintar els seus quadres.

Ningú pot tenir mai cap certesa, però hi ha persones que fan millorar la humanitat amb el seu pas per aquest món. Si han de donar cap explicació de la seva feina, en el millor dels casos diran que l’han feta per si de cas, com esgrimia Gil de Biedma. Per si de cas no ens adonem de la nostra pròpia força, de la nostra pròpia dignitat, dels motius que tenim per pensar i també per somriure. Per això existeixen la ciència, l’art, la filosofia, la història, i tot allò que amb tanta displicència acostumem a anomenar Humanitats. Per si de cas existeix també la poesia, i per si de cas llegim els grans autors, aviam si aprenem alguna cosa d’una vegada. Per si de cas, dic jo, no ens ho deixem perdre. Per si de cas, mirem de respectar el coneixement.

Riure, malgrat tot