DE FESTA
Misc 30/07/2011

Sardina, regata i honor (però no glamur)

i
Sebastià Alzamora
2 min

L'autor del llibre commemoratiu 30 años de la Copa del Rey , luxosament editat pel Reial Club Nàutic de Palma amb el patrocini d'Audi i Mapfre, es diu Pedro Sardina . Talment. Aquesta em va semblar la informació més rellevant de totes les que es van transmetre en la roda de premsa de presentació de la trentena regata Copa del Rei Audi Mapfre , que comença dilluns, si el temps i les autoritats ho permeten. Potser val la pena remarcar que el senyor Sardina no és un pseudònim ni una broma fàcil, sinó un autor amb cos i ànima (de regatista). Pedro Sardina Arthous. Que Déu el beneeixi.

Pel que fa a la resta, cal constatar una certa decepció pel fet que cap membre de la família reial espanyola no fos present a l'acte. Als clubs nàutics mallorquins hi abunda un arquetipus de mallorquí adinerat i llagoter, que acostuma a proclamar sempre que en té ocasió que la presència dels Borbons al palau de Marivent és un al·licient per al turisme que ha permès que els aborígens sortíssim de l'obscurantisme i la misèria (l'econòmica, ja que no la moral). Fins i tot, una colla d'empresaris mallorquins plens d'agraïment van tenir per bé, l'estiu de l'any 2000, gratar-se la butxaca per obsequiar el monarca amb el iot Fortuna, valorat en uns tres mil milions de les pessetes, aleshores vigents. Doncs bé, la Copa del Rei Audi Mapfre de regates constitueix l'apoteosi d'aquesta visió del món. I ahir tot hauria estat perfecte, si no hagués estat pel detall que les règies persones hi van brillar per la seva absència. Per no ser-hi, ni tan sols hi eren dona Cristina i don Iñaki Urdangarín , que al cap i a la fi ens fan l'honor d'ostentar el títol de ducs de Palma.

Establert aquest plantejament, resulta fàcil d'entendre que l'esdeveniment anés una mica curt de glamur. Es va detectar, això sí, l'assistència en carn i ossos de na Xisca per antonomàsia, que és la Xisca nòvia de Rafael Nadal i que es va deixar caure a la roda de premsa Déu deu saber per què.

El camí de la superació

L'acte com a tal va consistir en un seguit de parlaments, cadascun més estimulant que l'anterior. Van perorar el senyor Javier Sanz , president del comitè organitzador, seguit pels senyors Joan Miquel Malagelada , director de màrqueting d'Audi, i Teófilo Domínguez , gerent de Mapfre. Tots tres van coincidir a remarcar que era un plaer i un honor ser allà i a desitjar que el mitològic Èol els fos propici i els concedís bon vent per navegar. Es va afegir als cors i les palmes el senyor Fernando Gilet , flamant regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, que en un castellà encara més empastat que els dels seus companys de micro va glossar el plaer, l'honor, l'orgull i el luxe que suposa "per a una ciutat com Palma" (es veu que una ciutat com Palma no es deu merèixer segons què) comptar amb el suport de la família reial i amb una referència internacional del turisme i l'esport com és ara la Copa del Rei Audi Mapfre.

Xafogor, americanes clares, yuppies dels vuitanta que ja seixantegen i pijos amb mocassins i bermudes que apaguen les cigarretes dins els testos dels geranis. Això, i el llibre de Pedro Sardina, ens van assenyalar el camí de la superació.

stats