07/09/2011

Les xapes de la hipocresia

2 min

Ahir van saltar a la fama mediàtica unes humils xapes, o pins, que es venien a les llibreries del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) i del Museu d'Història de Barcelona i que el sempre diligent Ajuntament de la ciutat ha fet retirar perquè les considera "inacceptables". Com segurament vostès ja deuen saber, les xapes en qüestió formen una col·lecció de sis dissenys titulats " Enjoy Barcelona ", i retraten estampes quotidianes de la ciutat. Concretament, hi surten un lladre de bolsos, un venedor ambulant de flors, una patrulla de Mossos que tenen un personatge detingut i reduït a terra, una prostituta, un manter i un venedor il·legal de cerveses. Els dissenys són obra de l'empresa Chapateao, i es veu que han causat furor entre les digníssimes persones turistes que cada any tenen a bé materialitzar-se a la capital catalana. A més de furor, les xapes han causat les ires del senyor Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament, que troba "inadmissible que es promogui una imatge de Barcelona molt allunyada de la ciutat que defensem". Per això no tan sols ha fet treure els pins de les llibreries dels museus esmentats, sinó que ha fet obrir a la llibreria La Central, que gestiona els dos establiments, un expedient informatiu que podria acabar fins i tot en sanció.

És una hipocresia colossal. Pel que es veu, després de tants d'anys de fer d'oposició, el nou equip de govern de l'Ajuntament pateix síndrome d'Estocolm i porta empeltats alguns dels tics dels consistoris anteriors. Si al senyor Ciurana li preocupa tant la imatge de Barcelona, no s'hauria d'esverar perquè els turistes trobin imatges de personatges incívics en uns pins completament inofensius, sinó perquè se'ls troben en carn i ossos als carrers de la ciutat, i en quantitats tumultuoses. Podrà comprovar-ho si cap dia li vaga baixar del seu despatx a l'Icub (Institut de Cultura de Barcelona) i fer un volt per les Rambles. Allà hi són tots: prostitutes, manters, lladres i trilers, acompanyats per les màfies que els controlen i envoltats de botigues que ofereixen souvenirs infinitament més denigrants per a la ciutat que les famoses xapes del Macba i el Museu d'Història.

I ja que parlem de coses inadmissibles, el que ho és, i en grau extrem, és que s'empuri una llibreria excel·lent com La Central en nom de la bona imatge de Barcelona. Ja sé que això és de difícil comprensió per a molts polítics, que no solen invertir els seus diners en llibreries sinó en altres menes d'establiments d'oci, però les bones llibreries (i Barcelona per fortuna en té de magnífiques, entre les quals s'hi compta de manera destacada La Central) prestigien les ciutats a les quals pertanyen i són un actiu que atreu aquest turisme cultural que sempre diuen que volen promoure però del qual no tenen ni la més remota idea. Potser demanar-los que protegeixin i encoratgin l'activitat d'aquestes llibreries benemèrites seria una pretensió excessiva, però com a mínim que no els facin la punyeta amb bajanades.

stats