Publicitat
Publicitat

Liquidació exprés del cas de la xivatada als jihadistes

La fiscal i el jutge desestimen en poques hores reobrir el cas, però no neguen que es produís la filtració de dos agents de la Policia Nacional denunciada pels Mossos d'Esquadra

L’afer que ha provocat el xoc Estat-Generalitat més fort de la campanya s’ha acabat abans que la campanya. La investigació de la xivatada de dos agents de la Policia Nacional que van alertar un grup de jihadistes que eren investigats pels Mossos d’Esquadra va quedar tancada definitivament ahir. En poques hores, la fiscalia es va pronunciar contra la petició del departament d’Interior de reobrir el cas i el jutge, Santiago Pedraz, va donar la raó a la fiscal.

De fet, en una breu providència, Pedraz es limitava a confirmar que ell tampoc veia elements nous per reobrir l’afer i recollia els arguments de la fiscal, Blanca Rodríguez. Cap dels dos negava la xivatada. Sense admetre obertament que va existir, l’informe de la fiscal es limitava a subratllar que la suposada filtració no va tenir cap conseqüència. El text evita parlar del que van fer els agents denunciats. Només afirma que “la investigació [dels Mossos] no va resultar perjudicada per persones alienes al procediment, no es va incrementar el risc d’execució d’accions terroristes, ni es va produir risc per a la integritat física del funcionari policial (agent encobert), que va fer fins al final les seves funcions d’investigació”. I afegeix que, al capdavall, els Mossos van acabar fent les detencions.

La fiscal també menysté l’informe addicional presentat després de les detencions pels Mossos, que esperaven fer reobrir la investigació arxivada al febrer. Blanca Rodríguez creu que la declaració d’un dels arrestats que confirma la xivatada és “genèrica” i que parla del que “altres persones li van comunicar”.

L’afer havia provocat molta tensió entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que va acusar la Generalitat de “baixesa”, i el president de la Generalitat, Artur Mas, que va advertir que en un altre país el cas hauria provocat “una cadena de dimissions”. El ministre s’hi havia tornat dient que esperava dimissions a la Generalitat si la causa s’arxivava. Ahir la conselleria d’Interior es va limitar a dir que l’existència de la xivatada no ha sigut desmentida. Des de Salou, Josep Antoni Duran i Lleida va confirmar que ningú dimitirà a la Generalitat i va donar el cas per tancat.

La veu del poble