FINANÇAMENT CULTURAL
Misc 22/05/2019

26 projectes culturals aprendran a ser viables

Tan sols una desena arribaran al tram final

i
Sílvia Marimon
2 min
Música de la Sant Andreu Jazz Band.

BarcelonaLa creativitat no escasseja, tampoc l’entusiasme, però els recursos econòmics sí. La Fundació Catalunya Cultura va néixer l’octubre del 2014 amb l’objectiu d’ajudar els projectes culturals a trobar mecenes i donar-los una formació perquè puguin ser sostenibles. També batalla per aconseguir canviar la llei de mecenatge. Aquest dimecres l’Antiga Fàbrica Estrella Damm va ser l’escenari de la presentació en societat dels 26 projectes seleccionats aquest any. Tan sols una desena arribaran al tram final.

Curiosament, la majoria de projectes que dimecres van tenir l’oportunitat de donar-se a conèixer tenen ja un recorregut, demanda i l’interès del públic. No són embrionaris però volen créixer més o no desaparèixer i, per fer-ho, necessiten finançament. Dimecres hir havien de respondre sobretot a preguntes que tenien força a veure amb la seva viabilitat econòmica, la seva visibilitat o la seva aportació social al territori.

Encara hi ha algú al bosc és un projecte del col·lectiu Cultura i Conflicte sobre els 25 anys de la Guerra dels Balcans. Té tres potes: teatral, documental -s’emetrà al Sense ficció - i fotogràfica. “És sobre les víctimes de les violacions i els fills d’aquestes víctimes que ara tenen 25 anys i que han sigut totalment ignorats per les institucions -explicava Teresa Turiera-Puigbò-. Amb tres llenguatges artístics podem arribar a públics molt diferents i en el procés de creació ja hem implicat moltes comunitats”.

La Sant Andreu Jazz Band és un dels altres projectes de llarg recorregut que han sigut seleccionats. No són uns desconeguts però necessiten recursos. La pregunta que havien de respondre ahir era com vinculaven art i educació. Blanca Gallo va destacar l’impacte que aquesta iniciativa havia tingut al barri de Sant Andreu, els concerts i el fet que la prestigiosa universitat nord-americana de Stanford els posi com a exemple. Al seu costat, i responent a la mateixa pregunta, hi havia l’Escola de Circ Rogelio Rivel i Silencis al territori. Aquesta última iniciativa treballa el silenci a les escoles des de fa tres anys. El silenci fa molta falta en la societat que els ha tocat viure als nens. Volem arribar a totes les províncies. És espectacular veure més de 400 nens a les escales de la catedral de Girona en silenci durant 14 minuts”, deia una entusiasmada Elsa Casanovas. Altres iniciatives van haver de respondre a preguntes sobre com es finançaven o per què ara demanaven més recursos. Cicle Gaudí és un circuit estable de sales a Catalunya per promoure el cinema català i funciona des de fa tres anys. “L’Acadèmia de Cinema Català [el responsable del projecte] és només visible una vegada a l’any, i és fantàstic donar premis però necessitem que el cinema arribi a tot el territori català, fins ara projectàvem en 50 sales i volem fer-ho en 100. Tenim subvencions però tenen un límit”, diu Laia Aubia, de l’acadèmia.

Molts d’aquests projectes van començar amb els diners de les butxaques dels que hi van creure. Hi han lluitat molt, no els falten idees ni tampoc iniciativa, però ara necessiten enamorar un empresari. I això és el que hauran d’aprendre en els pròxims mesos.

stats