Publicitat
Publicitat

ESTIUDELLIBRES

‘Família’

La trilogia, publicada entre el 1931 i el 1940, va esdevenir un símbol per a la joventut xinesa del moment

“Des que vaig néixer, han passat poc més de vint hiverns i vint estius. En aquest període tan curt he vist moltes coses i he passat per moltes situacions. M’he trobat envoltat de foscor, però mai no he estat sol ni he caigut en la desesperació. Arreu he vist un corrent vital que s’agitava, que feia el seu camí, obrint-se pas entre muntanyes i roques. Aquest corrent sempre està en moviment, no s’atura ni un moment ni hi ha res que el pugui aturar”.

Són paraules de l’escriptor xinès Ba Jin en el pròleg de la novel·la Família, que, juntament amb Primavera i Tardor, formen la trilogia Corrents turbulents. Es tracta d’un retrat excepcional de la societat xinesa en el moment de la seva transformació, quan la Xina feudal començava a desintegrar-se i aquest “corrent que mai no s’atura” fa trontollar els fonaments de la tradició. La trilogia, publicada entre el 1931 i el 1940, va esdevenir, per raons òbvies, un símbol per a la joventut xinesa del moment.

Ba Jin, nom de ploma de Li Yaotang, està considerat un dels autors més rellevants de la narrativa xinesa del segle XX i va ser candidat al Nobel en dues ocasions, l’última el 2001, quatre anys abans que morís als cent un anys. El Cercle de Viena ha publicat Família i Primavera, traduïdes totes dues per Eulàlia Jardí, que també ens ofereix una gran quantitat de notes que afegeixen informació sobre la Xina de començament del XX.

Si decidiu conèixer Bai Ji aquest estiu, us prometo un viatge exòtic i apassionant sense moure-us de l’hamaca. Podreu veure pel forat del pany com la família Gao veu esfondrar-se el món que els sostenia, com aquest corrent turbulent desfà les tradicions anquilosades i la rígida estructura tradicional s’ensorra, tot i que els mateixos protagonistes ho trobaven impensable.

Riure, malgrat tot