Publicitat
Publicitat

ESTIUDELLIBRES

‘Werther’

Com tothom sap, l’amor de joventut té dues cares. I Goethe ens ajuda a reflexionar-hi

L’enamorament és un estat d’ànim que et transforma i et fa veure i viure la vida d’una altra manera. Si voleu retrobar, aquest estiu, el vostre jo enamorat/ada, ho podeu fer fàcilment llegint (o rellegint) la història d’amor romàntica per antonomàsia. Werther va convertir Goethe en una celebritat literària quan només tenia vint-i-quatre anys. Estem parlant d’un dels primers bestsellers del món modern, que també va ser immediatament un clàssic. Així ho creia el mateix Goethe, que va assegurar que la seva novel·la només seria perfecta si tothom podia pensar en algun moment de la seva vida que Werther havia estat escrita per a ell.

Esclar que, com tothom sap, l’amor de joventut, com el de Werther i Lotte, té dues cares. I Goethe ens ajuda a reflexionar sobre els dos sentiments oposats que genera: l’enamorament exaltat i el desamor més tràgic. Cal, doncs, que allò que fa felices les persones es torni després l’origen de les seves desgràcies. Contemplar un paisatge bonic, quan estàs enamorat, t’omple d’eufòria, combregues amb la naturalesa, et sents agraït a la vida, assaboreixes la bellesa... mentre que el mateix paisatge, quan pateixes de mal d’amor, et deprimeix i et fa caure en un pou de tristesa. És com si m’hagués caigut una cortina davant de l’ànima.

L’èxit de Werther va ser tal que en el seu moment va haver-hi una onada de suïcidis romàntics entre els joves europeus (i això que no hi havia xarxes socials!). I, quan passa això, quan una obra és capaç d’emocionar gairebé a tothom, fins i tot la gent més senzilla, no falten els que contraposen èxit amb qualitat literària. Jo em sumo als que el consideren un clàssic i us convido a viure l’experiència de llegir-lo aquest estiu.

Riure, malgrat tot