09/01/2012

Almirall manté l'esforç en R+D

2 min
UN CENTRE D'INVESTIGACIÓ A ALEMANYA PER POTENCIAR ELS PRODUCTES PROPIS
 L'empresa de la família Gallardo va invertir fa cinc anys fins a 30 milions d'euros en un nou centre d'investigació  a Sant Feliu de Llobregat, en una antiga fàbrica de Prodesfarma. Però un cop a borsa, la compra de l'alemanya Hermal  el 2007 va afegir un altre centre de R+D i va incrementar la internacionalització de l'empresa.

BARCELONA.Almirall és la punta de llança del sector farmacèutic espanyol a l'estranger. Va ser, per exemple, la primera empresa que va introduir un medicament propi (l'antimigranyós Almotriptan) als Estats Units. Està present en més de 70 països, tot i que en només 12 hi manté filials. L'última l'ha obert als països escandinaus.

"Hem fet la internacionalització amb productes propis", va destacar Jordi Molina, el nou responsable de comunicació. "I ara tenim la millor cartera de R+D dels 40 anys d'història de l'empresa". Aquesta situació contrasta amb les retallades i les medicamentades impulsades últimament. Pendents encara del tancament financer de l'any passat, Almirall va comptabilitzar un benefici de 88,8 milions d'euros en els nou primers mesos del 2010, cosa que va suposar una caiguda del 26,6%. Les vendes també van disminuir un 12,5%, fins als 591,9 milions.

La principal raó d'aquestes reduccions va ser l'impacte de les mesures governamentals per rebaixar el cost de la factura farmacèutica. Almirall va explicar que l'erosió en les vendes del 10% podria seguir el 2012. "Malgrat tot, volem mantenir l'esforç en R+D. Destinem entre 140 i 150 milions a l'any a investigar i desenvolupar nous medicaments". Aquest pressupost representa el 18% de les vendes, un percentatge fins i tot superior al que hi havia el 2007, que arribava al 15%.

Un total de sis productes nous

L'empresa controlada en un 72% per la família Gallardo ha rejovenit el seu catàleg de productes amb el llançament de sis nous productes en 18 mesos. Els medicaments (Tesavel, Efficib, Actikerall, Sativex, Silodyx i Toctino) ja han aportat 34 milions a la xifra de vendes entre el gener i el setembre.

A més, aquest any pot ser un dels millors pel que fa a aprovacions. Almirall centra la seva activitat en medicaments respiratoris (contra l'asma i MPOC), gastrointestinals i dermatològics.

En el cas respiratori, el bromur de clidini (administrat amb l'inhalador propi Genuair) està pendent de ser aprovat a Europa aquest any, i en el cas dels Estats Units podria ajornar-se fins a l'any que ve. El segon fàrmac estrella és la linaclotida, un medicament contra el problema de l'intestí irritable associat a l'estrenyiment, que compta amb un mercat potencial molt elevat (el 10% de la població europea). Finalment, Sativex és un medicament contra l'esclerosi múltiple que ja comercialitza en alguns països i que enguany vol introduir a Suècia, Itàlia, Àustria i la República Txeca.

Tots aquests projectes coincideixen a fer créixer les vendes fora del mercat espanyol. El 2007 només representaven el 30% del total (271 milions), mentre que ara ja sumen el 50% (390 milions). El pla de creixement en marxa estipula que la facturació en els mercats exteriors arribi al 70% el 2014.

Pel que fa al sistema de producció, la companyia farmacèutica compta a totes les fàbriques amb els permisos necessaris de la FDA, imprescindibles per comercialitzar els productes als Estats Units. L'empresa, que ha concentrat gran part de la seva capacitat al centre de Sant Andreu de la Barca, va posar en venda una altra planta ubicada al Baix Llobregat fa anys, una operació que al final va aturar perquè el comprador no va acabar oferint la quantitat desitjada.

stats