INDÚSTRIA
Misc 09/01/2014

Anchorage planteja al jutge un pacte amb la majoria dels creditors per salvar La Seda

El fons d'inversió manté la lluita amb el principal accionista, que prefereix liquidar el grup químic

i
Toni Garganté
2 min

BarcelonaLa fàbrica central de La Seda al Prat de Llobregat treballa al 60% de la seva capacitat en la producció de plàstic PET per a envasos. Un portaveu sindical del centenar d'empleats que encara hi treballen (60 persones més s'ubiquen a les oficines) explica que la planta ha mantingut l'activitat des que el grup va presentar concurs de creditors el juny passat. Però avisa que ara, a principis d'any, és quan es negocien els grans contractes de subministrament, i que ja hi ha clients que pregunten per la salut financera de l'empresa, que té un deute de més de 600 milions d'euros. "Per això demanem al jutge que aclareixi la situació com més aviat millor", explica el portaveu.

La situació és bastant enrevessada. El principal accionista de La Seda és el grup portuguès BA Vidro, que controla el 20% de la companyia (segons la informació disponible a la CNMV, que no sempre s'actualitza si no hi ha grans variacions). BA Vidro va demanar divendres passat la liquidació de la companyia després que fracassés la seva proposta de conveni de creditors, que incloïa pèrdues que arribaven al 85% per als creditors. Fonts del sector afirmen que, d'aquesta manera, es podria adjudicar en subhasta els mateixos actius que ara controla, però lliure de les càrregues financeres.

Un cop fracassada la proposta, el fons nord-americà Anchorage ha plantejat una alternativa. Anchorage va comprar l'any passat fins al 40% del deute de La Seda a baix preu i ja va plantejar en l'última junta d'accionistes un pla de sanejament que consistia a capitalitzar part del deute i ampliar capital en 40 milions. Tot plegat, també es tracta d'una estratègia per controlar la companyia catalana amb un desemborsament de diners limitat.

L'ICF dóna suport a Anchorage

"Com a mínim, Anchorage ofereix mantenir l'activitat a la fàbrica, la seu al Prat i conservar la plantilla existent", van assenyalar fonts pròximes a l'empresa. La Generalitat, a través de l'Institut Català de Finances (ICF), dóna suport al pla d'Anchorage. L'ICF té un deute d'uns 25 milions amb La Seda. A més, Anchorage ha obtingut l'aval d'altres institucions financeres creditores, com Crédit Suisse o l'HSBC, i ha aconseguit aglutinar al seu voltant més del 50% dels creditors.

Aquest últim detall és rellevant perquè la proposta del president del consell d'administració de La Seda, Carlos Moreira, no va aconseguir aquest quòrum. Les mateixes fonts sindicals també prefereixen l'oferta d'Anchorage. Però, tot i aquest consens, la decisió és del jutge, que es podria pronunciar en quinze dies.

Oferta portuguesa

Mentrestant, un altre grup portuguès, Logoplaste, també ha presentat una oferta per quedar-se La Seda, segons van publicar ahir diferents mitjans. Logoplaste és un competidor directe de La Seda i s'oposa a l'oferta d'Anchorage. Ha comunicat al jutjat que estaria disposat a injectar 175 milions a la companyia del Prat, una quantitat que no hi ha invertit mai cap accionista.

La propietat portuguesa de La Seda ve de lluny. Moreira va desembarcar a La Seda el 2009, amb una inversió global d'uns 40 milions. Ho va fer convidat pel grup inversor Imatosgil i per Caixa Geral, una entitat financera que encara manté un 14,7% del capital del grup químic, segons la CNMV. Aquesta última participació significa que les accions en mans portugueses superen el 30% del capital de La Seda.

Mentrestant, el pla de liquidació dels actius i de les fàbriques de La Seda es va complint, perquè avui mateix se subhastarà la planta de reciclatge de PET de Balaguer.

stats