18/05/2012

Bankia ja val menys que el Sabadell

2 min
NERVIS EN UNA COTITZACIÓ ACCIDENTADA
 El nou president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, es va estrenar en la reunió del consell d'administració de dimecres, en què va introduir canvis en l'organització. Però la cotització de les accions a la borsa segueix sent un maldecap.

BARCELONA.Bankia va intentar calmar els ànims ahir dues hores abans de tancar la sessió borsària d'una manera confusa: "El saldo de dipòsits no registrarà canvis substancials els pròxims dies", va argumentar en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La informació -que l'entitat no ha desmentit- que des de l'anunci de la dimissió de Rodrigo Rato del dilluns 7 de maig havien sortit del banc més de 1.000 milions en dipòsits va provocar l'esfondrament de la cotització.

El vertigen de les ordres de venda va arribar fins a una caiguda del 29%. Però només amb la nota de la mateixa entitat davant de l'organisme regulador i les declaracions del secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, tranquil·litzant els clients i defensant la gestió de l'entitat van aconseguir reconduir la situació. Bankia va tancar amb una caiguda del 14,08%.

Però la sagnia de les últimes jornades ha provocat la pèrdua del 50% del valor dels títols. Ahir la capitalització borsària arribava als 2.835 milions, un 55% per sota de la sortida al mercat del 20 de juliol, que va ser de 6.497 milions. Això representa que Bankia ja val menys que Banc Sabadell, que ahir va tancar amb una capitalització de 3.468 milions. També la supera Banco Popular (3.455 milions).

Menys valor a la borsa, però el doble d'actius

Aquesta pèrdua de valor no es correspon amb la dimensió de l'entitat, si ens fixem en els actius. BFA-Bankia concentra 325.000 milions, mentre que Banc Sabadell, amb l'afegit de Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), que encara no gestiona, acumula 166.000 milions, la meitat que l'entitat que ara presideix José Ignacio Goirigolzarri. L'acció de Bankia va tancar ahir a 1,42 euros (vegeu el gràfic), mentre que va sortir a cotitzar a 3,75 euros el juliol del 2011. Per salvar la situació, l'entitat ha comprat accions pròpies per engreixar l'autocartera i reduir l'impacte de les caigudes borsàries. Així, l'autocartera es va engreixar amb 15,5 milions d'accions, per valor de 33,25 milions.

La CNMV manté la cotització de les accions

Malgrat les fortes caigudes dels últims dies, la CNMV no ha suspès en cap moment la cotització. Fonts de l'organisme regulador van explicar que mentre els mercats tinguin tota la informació sobre el valor no hi ha motiu per suspendre la contractació. Només en casos d'informació privilegiada es pot vetar que s'eviti suspendre. Les mateixes fonts destaquen fins i tot que mantenir la cotització permet als 400.000 petits accionistes poder vendre els títols sense quedar-se atrapats.

Una entitat formada "a punta de pistola"

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va afirmar ahir que el "problema" de Caja Madrid (la més gran de les set antigues caixes que van formar Bankia) ve de la fusió amb les altres entitats i que la integració va "ser un matrimoni a punta de pistola". Aguirre va remarcar que "Caja Madrid era la quarta financera del país i tenia, com tots a l'inici de la crisi, algunes inversions problemàtiques, però es va fusionar amb sis caixes més i va ser quan es va crear el problema".

Missatges de tranquil·litat tot i la crisi

Esperanza Aguirre va insistir a enviar als madrilenys un "missatge de tranquil·litat", perquè va assegurar que el govern transformarà el préstec del 2010 en capital, cosa que augmentarà la solvència de Bankia. També el comunicat de la mateixa entitat a la CNMV remarcava que "cap creditor", incloent-hi els clients, es veurà perjudicat pels canvis que es produiran a l'accionariat. El Banc d'Espanya també va assegurar el 9 de maig que Bankia "és solvent".

stats