26/04/2013

CaixaBank i el Sabadell rebutgen la taxa de pisos buits perquè ja fan lloguer social

4 min
EIXAMPLAR ELS MARGES  Isidre Fainé creu que és el moment d'augmentar els beneficis. El president parlava ahir amb Joan Maria Nin abans de la junta.

Barcelona."Què més volem nosaltres que vendre els pisos que tenim per dació en pagament", va exclamar ahir el president de CaixaBank, Isidre Fainé, més avesat a no dir una paraula més alta que una altra. Va respondre així a la pregunta de què li semblava la proposta de la Generalitat de gravar amb un impost els pisos de la banca i dels promotors que estiguin buits més de dos anys. "No fa falta que ens estimulin, ja fem tot el que podem. Són actius que rendeixen molt poc", va afegir Fainé, que, a més, va destacar la tasca de l'entitat en lloguer social.

Durant la presentació de resultats de l'entitat del primer trimestre, el conseller delegat, Joan Maria Nin, va explicar que l'ocupació de la cartera de lloguer creix i ja representa el 70% de tota l'activitat comercial. L'ocupació dels pisos amb llogaters arriba al 86% del total, amb una rendibilitat bruta del 4,7%. CaixaBank preveu liquidar en quatre o cinc anys el parc que supera les 48.000 unitats (majoritàriament pisos, tot i que també hi ha places d'aparcament, comerços i solars), dels quals 41.024 estan en venda i la resta (7.447) en lloguer. Això tenint en compte que l'últim any ha comercialitzat 15.000 actius.

Intensitat comercial

La filial Building Center ha intensificat l'activitat comercial entre el gener i el març, i ha traspassat 3.227 unitats (949 vendes i la resta lloguers), amb uns ingressos agregats de 365 milions, una quantitat molt superior als 183 milions del mateix període de l'any passat.

Per la seva banda, el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, va ser més contundent sobre una possible taxa i va advertir que un nou impost pot provocar resultats ben diferents als buscats, especialment sobre el segment promotor, que podria veure uns incentius per posar al mercat més habitatges. Guardiola va insistir que s'ha de ser "curós" amb els incentius que es dissenyen. El conseller delegat del Sabadell, que ahir també va anunciar els resultats del trimestre, va creure més raonable unificar les condicions de les diferents comunitats autònomes. Andalusia, per exemple, va plantejar l'expropiació de pisos de manera temporal.

En tot cas, el Banc Sabadell preveu vendre 16.000 pisos enguany. De moment, durant el primer trimestre s'ha tret de sobre 2.497 unitats, la meitat a València i Múrcia. El 89% d'aquestes vendes s'han pactat a un preu per sota dels 100.000 euros i el 62% s'han pagat sense finançament.

Pel que fa a l'oferta social, el banc que presideix Josep Oliu ha optat per crear una fundació específica per canalitzar els 2.083 habitatges destinats a famílies amb risc d'exclusió social. D'aquest parc, 1.200 ja estan en règim de lloguer, mentre que 154 immobles més es gestionen a través de diferents ONG. A més, el Sabadell ja va anunciar fa dies que ha destinat els primers 250 immobles al Fons Social de l'Habitatge impulsat pel govern.

Taula sobre desnonaments

El Banc Sabadell no va executar cap "llançament forçós" l'any passat, mentre que CaixaBank en va practicar 42 (més de la meitat en immobles desocupats i la resta amb acord amb l'afectat), mentre que ha gestionat unes 10.000 dacions en pagament des del 2009.

Joan Maria Nin va concretar que en més de les 2.000 dacions en pagament fetes s'ha acordat el pagament d'un lloguer. Malgrat tot, el conseller delegat de CaixaBank va enfatitzar en la junta d'accionistes també celebrada ahir que la immensa majoria de la gent paga la hipoteca. El 81% dels 8.949 milions en hipoteques a particulars refinançades estan al corrent de pagament.

En aquest sentit, el Parlament va aprovar ahir sense els vots del PP instar el govern de Madrid a crear de manera "immediata" una taula per vehicular "mesures urgents" per a les persones afectades pels desnonaments, informa l'ACN. Segons la moció, aquesta taula ha d'estar formada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, les entitats del tercer sector, representants de les entitats municipalistes, els bancs i els departaments de Territori, Benestar Social, Interior i Justícia.

Fer créixer guanys i reduir costos

Com en trimestres anteriors, els resultats corresponents als primers tres mesos de l'any de CaixaBank i el Sabadell es van veure afectats per les provisions. L'entitat que presideix Isidre Fainé va provisionar 1.951 milions (902 destinats a complir els dos decrets de De Guindos de l'any passat), mentre que el banc vallesà va en va focalitzar 324,9 als mateixos conceptes.

Així, el benefici del primer banc espanyol per actius va arribar als 335 milions, un resultat set vegades superior a l'obtingut durant el primer trimestre del 2012, a causa de la incorporació de Banca Cívica i el Banc de València i a les provisions encara més elevades del març de l'any passat. En el cas del Sabadell, el resultat va ser de 51,1 milions, amb una caiguda del 36% per les provisions explicades.

La cúpula directiva de CaixaBank i Jaume Guardiola van coincidir a assegurar que no preveuen fer més compres al mercat espanyol, tot i que la reordenació del sector financer encara no ha acabat. Guardiola va reconèixer que, finalment, l'entitat no ha presentat oferta ferma per comprar la filial de Bankia als Estats Units. Les dues entitats també van explicar que la gestió d'enguany se centrarà a aflorar els estalvis de les adquisicions fetes (la CAM, Caixa Penedès i el Banco Gallego en el cas del Sabadell, i Banca Cívica i el Banc de València en el de CaixaBank). Fainé va afirmar que el pla estratègic que acaba el 2014 preveu aconseguir uns estalvis superiors als 600 milions.

stats