25/04/2013

CatalunyaCaixa ha de tornar 31 milions per les preferents

2 min
El conseller d'Empresa, Felip Puig, durant la compareixença d'ahir al Parlament sobre l'arbitratge de preferents.

Barcelona.El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va explicar ahir en una interpel·lació al Parlament que l'Estat haurà de pagar 31 milions d'euros per retornar el valor íntegre de la inversió als propietaris de participacions preferents de CatalunyaCaixa. L'Agència Catalana de Consum (ACC) ja ha tramitat 1.650 laudes, tots favorables als petits inversors que van escollir el camí de l'arbitratge.

El pagament l'haurà d'assumir el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), l'únic propietari de CatalunyaCaixa, i segurament haurà de retornar molts més diners, perquè l'ACC preveu atendre 7.000 reclamacions.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig va anunciar que obrirà expedient sancionador a Bankia per la comercialització de les preferents. El conseller ha afirmat que "és una manera de mantenir la pressió administrativa" fins que es concreti l'arbitratge pels 15.000 petits inversors de l'entitat, que inclouen els 5.000 de Caixa Laietana, l'entitat catalana que es va fusionar amb les altres sis caixes que van formar Bankia. Puig va informar al Parlament que també ha demanat a la direcció de Bankia informació sobre el bescanvi de preferents per accions que va realitzar l'any passat. Precisament, ha estat un dels problemes dels propietaris d'aquest tipus de producte de Laietana, perquè ja havien consumat la transformació en accions, amb el perill que es quedessin fora de l'arbitratge que s'ha de concretar aviat.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va admetre fa poc que els inversors catalans de Laietana rebrien un tracte favorable. Però Felip Puig va indicar que vol garantir aquest pas, i que es pugui retrotreure la situació dels propietaris de Laietana fins a la situació anterior al bescanvi. Puig va afegir que "treballarà perquè totes aquestes persones puguin recuperar tots els seus diners" i no descarta obrir nous expedients a Bankia.

En aquest sentit, l'entitat amb seu a Madrid va presentar ahir els resultats del primer trimestre. El director general de presidència de Bankia va assegurar que des del 18 d'abril més de 5.000 clients de l'entitat amb instruments híbrids (deute subordinat i preferents) ja han demanat l'arbitratge. L'entitat té un total de 30.000 clients afectats al conjunt espanyol.

Tornant a la compareixença al Parlament català, Felip Puig va criticar la tasca de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que "durant vuit anys no va exercir les seves competències d'inspecció i sanció sobre aquests productes". Puig va reclamar que sigui l'ACC la que tramiti els arbitratges també en el cas de Bankia.

Bankia guanya 213 milions

BFA-Bankia va tancar els primers tres mesos de l'any amb uns beneficis de 213 milions d'euros, després de perdre 21.000 milions el 2012. Aquest retorn a la rendibilitat s'ha produït un cop traspassats els actius immobiliaris tòxics al banc dolent i de rebre uns sanejaments de més de 22.000 milions.

José Sevilla va explicar que els ajuts públics han generat un capital de 598 milions, cosa que significa que el nivell de capital s'ha situat en el 9,97%. Entre el gener i el març, Bankia ha realitzat provisions per 272 milions i ha finançat particulars i empreses per 2.218 milions. La taxa de morositat s'ha situat al 13,08%.

stats