REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Misc 23/11/2013

CatalunyaCaixa afirma que en cap cas es liquidarà

El nou president proclama que "l'entitat està estabilitzada" després de tenir beneficis fins al setembre

i
Toni Garganté
3 min

BarcelonaAmbient alleujat a CatalunyaCaixa. Després de més de dos anys de silenci, la cúpula directiva de l'entitat va presentar ahir uns resultats econòmics i fins i tot un pla de futur. Un cop acabat el sanejament públic, que ha costat 12.000 milions, i el recent pacte laboral, que permet la sortida voluntària de 2.000 empleats de l'expedient que afecta un total de 2.153 treballadors, ha permès que aquest any es consolidin els beneficis, cosa que ha estat bàsica per capgirar els ànims d'una entitat que controla més de l'11% de quota de mercat a Catalunya.

El president, José Carlos Pla, va admetre en la presentació de resultats dels nou primers mesos de l'any que l'Estat preveu una subhasta de l'entitat quan es tanqui el procés de venda de NovaGalicia, però va remarcar que ha preparat un full de ruta de futur que passa per un pla de negoci en solitari. Pla va ser especialment categòric quan va emfatitzar que "no té cap sentit la liquidació, i no es produirà: l'entitat està estabilitzada". Va assegurar que "al marge de si finalment hi pot haver o no procés de venda, tenim unes fortaleses pròpies i capacitat de seguir com a entitat independent. Tenim temps, no ens ha d'obsessionar".

A partir d'aquí, Pla es va dedicar a desgranar aquesta estratègia per a l'any que ve, que es concentrarà a augmentar el marge d'interessos un 7%, reduir les despeses un 12% i obrir l'aixeta del crèdit a pimes, particulars i autònoms en uns 5.000 milions d'euros. El màxim responsable de l'entitat, que va ser nomenat per l'Estat, va remarcar que es pot assumir aquest últim objectiu perquè la liquiditat arriba als 16.295 milions sobre els 3.400 milions del setembre de l'any passat), una quantitat que permet cobrir fins a quatre vegades els venciments previstos fins al 2015.

Particulars, comerç i autònoms

L'entitat es concentrarà en els segments minorista, banca privada i fons d'inversió a Catalunya, on "el coneixement de la marca és del 90%". Pla va defensar d'aquesta manera la imatge de l'entitat, malgrat la reducció de dimensions a què l'ha obligat Brussel·les. Aquest programa de creixement de l'activitat es canalitzarà a través de la xarxa de 715 oficines que quedaran obertes després de l'ajust, que cobreixen el 90% de la població catalana i donen servei a un 25% dels comerços, un 21% de particulars i un 21% més de pimes.

José Carlos Pla va explicar que l'economia espanyola ha millorat molt en els últims 15 mesos, tenint en compte que el juliol del 2012 hi havia una prima de risc disparada, a la vora del rescat total. "En canvi, ara els fons d'inversió estrangers s'han tornat a interessar per invertir", i va citar entre alguns exemples la venda d'Evo Bank i la societat immobiliària de Banc Santander al fons nord-americà Apollo. Pla va donar per entès que hi havia inversors estrangers que poden optar a la privatització de NovaGalicia i també a la de CatalunyaCaixa. Però va avisar que l'èxit de la subhasta de l'entitat catalana "dependrà de les exigències dels compradors", tot i que no va aclarir si els crèdits fiscals beneficiarien la venda.

CatalunyaCaixa va obtenir uns beneficis de 187 milions entre el gener i el setembre d'aquest any, cosa que representa un increment del 110% sobre el mateix període del 2012. La major part d'aquest benefici, 110 milions (un 58%), es deu a les quitances aplicades en les participacions preferents i el deute subordinat de clients particulars. El capital de màxima qualitat arriba al 10,8%. El marge d'interessos va totalitzar 382 milions, amb una rebaixa del 5,3% respecte al setembre del 2012. El director financer, José María Panicello, va explicar que la morositat és actualment del 12,01%, tot i el traspàs d'actius tòxics al banc dolent.

Auditoria interna

Pla va assegurar que els serveis jurídics de CatalunyaCaixa estudien si l'entitat es personarà en el procés judicial que investiga possibles irregularitats en l'augment de sous de l'antiga direcció, en què hi ha 54 imputats. "És evident que en el passat hi ha hagut problemes", va afegir.

També va afirmar que el FROB ha iniciat una auditoria per esbrinar si hi ha hagut una gestió deficient en l'etapa d'Adolf Todó, a qui Pla va substituir en la presidència fa uns mesos. Aquesta investigació també s'ha fet a NovaGalicia i Bankia, les dues altres entitats públiques.

El jutge de l'Audiència Nacional imputa l'interventor de Bankia

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha citat a declarar l'actual interventor de Bankia, Sergio Durá, com a imputat en la causa per presumpte frau comptable i la sortida a borsa de l'entitat. Durá haurà de declarar el 16 de desembre, segons la imputació, a la qual ha tingut accés Efe, tot i que es va incorporar a Bankia l'estiu del 2011, després de la sortida a borsa del banc. Aquesta citació arriba després que hagin declarat diversos directius del grup que han manifestat un cert grau de desconeixement de la comptabilitat de Bankia. Tots van assegurar que l'elaboració dels estats financers del banc corresponien al seu interventor.

stats