01/05/2013

CatalunyaCaixa perd 11.856 milions i prepara la tisora

2 min

Barcelona.CatalunyaCaixa preveu generar resultats positius, "si bé moderats", aquest mateix any, segons un comunicat emès ahir. L'entitat defensa que la millora del marge d'interessos del primer trimestre -que es va situar en els 129 milions d'euros, amb un increment del 20% sobre el tancament del 2012-, el sanejament realitzat i la reducció de despeses del 10% poden ser suficients per aconseguir-ho.

Els dipòsits a la vista també han repuntat un 0,5% els primers tres mesos del 2013. I la reducció de la demanda de crèdit en relació amb els dipòsits (LTD en el 130,7%) ha permès incrementar el marge. Després del traspàs al banc dolent de 16.496 milions en actius tòxics problemàtics, CatalunyaCaixa manté únicament un 1,9% dels seus actius en riscos immobiliaris, davant del 9,3% de les principals entitats bancàries del sector.

Tot plegat permet mantenir un nivell de liquiditat de 17.261 milions, xifra que pràcticament duplica el total de venciments (8.893 milions). Quan culmini el procés de recapitalització del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) durant aquest primer semestre, CatalunyaCaixa gaudirà d'un capital principal del 10,14%.

Però tota aquesta col·lecció de dades positives es refereixen als tres primers mesos d'enguany, i contrasten amb les pèrdues rècord d'11.856 milions del tancament del 2012. El FROB ja havia avançat el febrer passat que els números vermells serien així, cosa que vol dir que no hi ha hagut grans sorpreses. Amb tot, destaca alguna dada que apareix en l'informe de gestió de l'entitat dipositat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), com el coeficient de capital principal, que es va situar al desembre en el 3,18%, inferior en 1.685 milions al mínim demanat per la normativa. Aquesta dada, que destaca l'auditoria de Deloitte, mostra l'extrema fragilitat de l'entitat abans del sanejament practicat per l'Estat. El gruix de les pèrdues del 2012 es deuen al diferencial a la baixa de 9.788 milions amb què l'entitat va traspassar els actius immobiliaris al banc dolent , que van suposar una minusvàlua comptable del 59%.

Encàrrec a Nomura

A més de cloure la recapitalització, l'entitat prepara l'ajust d'oficines i plantilla que mana Brussel·les. Així, ha encarregat al banc d'inversió Nomura la venda de 316 oficines (el 26% de la xarxa) de fora de Catalunya, ubicades principalment al País Valencià i a la Comunitat de Madrid, i que afecten un total de 1.509 treballadors, el 21% d'una plantilla total de 6.960 persones.

L'entitat, que ha tramitat més de 10.000 arbitratges de participacions preferents i deute subordinat, ja va rebre ahir les primeres crítiques dels sindicats.

De fet, l'evolució en els resultats de CatalunyaCaixa és semblant al conjunt del sector, perquè ahir la patronal Ceca va anunciar que les caixes van comptabilitzar unes pèrdues globals de 39.280 milions l'any passat, mentre que el 2011 el benefici va ser de 580 milions.

El regulador colla de nou

El Banc d'Espanya va enviar ahir una circular a totes les entitats financeres en què demana més rigor en els refinançaments dels crèdits a promotors, una pràctica habitual que intenta diferir en el temps les provisions que s'haurien de realitzar en alguns préstecs dubtosos. Es tracta d'una nova mesura per acabar amb el risc immobiliari després de la creació del banc dolent i dels dos decrets del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va augmentar les provisions l'any passat.

D'altra banda, el banc regulador va decidir prorrogar sis mesos l'índex IRPH, la referència de moltes hipoteques dels anys 90, que s'havia d'anul·lar aquest mes de maig. Davant la confusió creada, s'ha allargat la seva amortització.

stats