09/05/2013

Fainé, Botín i González declararan per haver influït en el cas Bankia

2 min

Barcelona.El divendres 4 de maig del 2012 Banco Financiero y de Ahorros (BFA), la matriu de Bankia, presentava a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) els comptes de l'any anterior, fora de termini i sense auditar. Justificava uns beneficis de 40 milions, que un cop revisats per Deloitte es van convertir en unes pèrdues de 3.318 milions. Aquest desgavell va ser el detonant de la intervenció de l'entitat que encara presidia Rodrigo Rato.

Però ara fa un any, abans de la dimissió de Rato el 7 de maig, es van produir dues reunions, els dies 4 i 6, que van accelerar els esdeveniments. Els presidents de CaixaBank, Isidre Fainé; del Santander, Emilio Botín, i del BBVA, Francisco González, van ser cridats pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, al seu despatx. També hi va ser Rodrigo Rato, segons informa Efe. Fonts del sector van explicar que en aquestes dues trobades ja es va parlar del disseny que havia de tenir una intervenció d'una entitat que mantenia més de 30.000 milions en actius tòxics. Fins i tot es va arribar a dibuixar el model, similar al nacionalitzat Royal Bank of Scotland el 2008 (des de llavors, el banc escocès encara no ha generat beneficis).

Després de la dimissió de Rato i la intervenció efectiva de Bankia, el 9 de maig, José Ignacio Goirigolzarri va acceptar la presidència de l'entitat. Al cap d'un any, el jutge de l'Audiència Nacional instructor del cas Bankia, Fernando Andreu, ha citat a declarar el 24 de maig, a partir de les 10 del matí, els tres màxims responsables dels bancs espanyols més rellevants, per comprovar quin paper i quina influència van tenir sobre les posteriors decisions del ministre De Guindos.

Andreu ha respost així a la petició d'UPyD, que va demanar les compareixences després de les declaracions del ministre d'Economia i del mateix Rato. En l'escrit en què van sol·licitar les declaracions, el partit polític de Rosa Díez va al·legar que els banquers havien d'aclarir l'"objectiu real" després que De Guindos hagués respost "de manera parcial i incompleta" a diverses preguntes que se li van fer.

Contactes habituals

El ministre va argumentar que les trobades "s'emmarcaven en els contactes habituals que tenia amb els responsables de les institucions financeres" per analitzar la situació del sector, l'evolució del crèdit, l'accés al finançament i les iniciatives europees de reordenació del sector financer. Però segons l'escrit d'UPyD, les declaracions del ministre no concorden amb les de Rodrigo Rato, que va apuntar directament De Guindos com el responsable de rebutjar el pla de sanejament que va preparar.

També va transcendir en les declaracions escrites de Luis de Guindos enviades al jutge Andreu que l'encara governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va recomanar al titular d'Economia nacionalitzar el grup BFA-Bankia, precisament l'endemà que Rodrigo Rato presentés la dimissió.

stats