08/03/2013

L'Audiència Nacional vol jutjar exdirectius de Caixa Penedès per les pensions irregulars

2 min
UN PLA GAIREBÉ PERFECTE PER COBRAR 23,4 MILIONS 
 Els exdirectors adjunts Manuel Troyano (esquerra) i Joan Caellas flanquegen el que va ser director general de Caixa Penedès, Ricard Pagès, entre el 1996 i el 2011, moments abans de començar una de les últimes presentacions de premsa de resultats corresponent al 2008. Ara estan tots tres imputats, a més de Santiago Abella.

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, dictamina en la seva interlocutòria que el que va ser durant 15 anys director general de Caixa Penedès, Ricard Pagès, i els exdirectors generals adjunts Manuel Troyano, Santiago Abella i Joan Caellas van obtenir uns "desproporcionats guanys patrimonials a costa i a esquena de l'entitat" entre el 2001 i el 2010. Fa 12 anys, els quatre alts càrrecs més l'exdirector de recursos humans, Jaume Jorba, mort recentment, van contractar pensions i assegurances de 23,4 milions d'euros amb els grups AXA i Zurich. Aquestes pòlisses les pagava Caixa Penedès.

El jutge Santiago Pedraz va donar ahir per acabada la investigació, després de prendre declaració als exdirectius, i va trobar prou indicis per proposar l'obertura d'un judici oral. A partir d'ara, la Fiscalia i altres acusacions tenen un termini de deu dies per demanar el judici o, per contra, que s'arxivi la causa. Pedraz, que adverteix que contra la interlocutòria s'hi pot presentar recurs, considera que hi ha motius per tramitar un delicte societari continuat d'administració deslleial amb afectació dels interessos generals.

Trama pensada

Els cinc exdirectius formaven el nucli dur de gestió de Caixa Penedès, i el jutge veu provat que van preparar una estratègia per cobrar les pòlisses sense que el consell d'administració i l'assemblea de la caixa en tinguessin coneixement. Però la trama va acabar de manera precipitada amb els acords d'integració de Penedès i tres entitats més (Caja Murcia, Caja Granada i Sa Nostra) per formar el Banc Mare Nostrum (BMN). El novembre del 2010, un mes abans de la creació de BMN, els imputats van convèncer la comissió executiva de la mateixa Caixa Penedès perquè modifiqués "el sistema de retribució variable i compromisos per pensions, per donar cobertura als seus il·lícits drets econòmics". Ricard Pagès i Joan Caellas formaven part de la comissió executiva.

Al final, els contractes de treball dels exdirectius van quedar modificats per justificar legalment el cobrament dels complements.

Pagès i Jorba van cessar voluntàriament dels seus càrrecs a Caixa Penedès el 30 de maig del 2011, cosa que els va permetre cobrar 10,8 i 2,5 milions, respectivament. Curiosament, la marxa dels dos alts càrrecs es va produir només quatre dies abans de l'aprovació per part del govern espanyol d'un reial decret que limitava les retribucions dels directius. Aquesta normativa va entrar en vigor de manera immediata, el 5 de juny. Abella havia abandonat abans Caixa Penedès, per la qual cosa va percebre una compensació d'1,9 milions.

Pel que fa a Manuel Troyano i Joan Caellas, van ser acomiadats un cop el consell d'administració va tenir coneixement dels fets, cosa que significa que no van poder cobrar cap quantitat de les pòlisses, tot i que tenien primes contractades per valor de vuit milions.

stats