REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Misc 16/01/2014

L'Estat veu interès d'inversors estrangers en CatalunyaCaixa

Estudia vendre una cartera de crèdits morosos de l'entitat abans de la subhasta

i
Toni Garganté
2 min

BarcelonaEl secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, va assegurar ahir que ha confirmat l'interès d'inversors estrangers per participar en la pròxima subhasta, que ja serà la tercera, de CatalunyaCaixa. Jiménez Latorre no va concretar quan es pot privatitzar l'entitat, una operació que estava previst iniciar a finals de gener, però va remarcar que l'activitat ja està "estabilitzada" i que s'ha tornat a centrar en la concessió de crèdits.

Latorre va afegir un detall bastant aclaridor sobre el possible futur propietari quan va sentenciar que "és molt d'hora per poder avançar l'interès de bancs espanyols, encara que, igual que va passar amb Novagalicia, també hi ha interès d'inversors estrangers". És a dir, que, ara com ara, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha rebut més sensacions positives de fora que de dins d'Espanya. A més, la comparació amb Novagalicia també pot representar una pista important, ja que el comprador final de l'entitat gallega va ser el veneçolà Banesco.

Sigui com sigui, abans de la subhasta de CatalunyaCaixa, l'Estat podria decidir aprimar encara més l'entitat per complir amb els desitjos de Brussel·les i per augmentar l'interès dels possibles compradors. En aquest sentit, fonts del sector van explicar que el FROB estudia vendre un paquet de crèdits morosos, una operació que ja han consumat Banc Santander, el BBVA, Banc Sabadell i Bankia, aquesta última també propietat de l'Estat.

Aquesta via de concentrar l'entitat que presideix José Carlos Pla en el negoci estrictament minorista a Catalunya ja ha suposat el traspàs de la plataforma de gestió immobiliària als fons Kennedy Wilson i Värde Partners per uns 40 milions d'euros, una operació que encara no s'ha tancat per una sèrie de serrells, entre els quals hi ha la concreció de la plantilla que passarà a la nova gestora. També queda pendent la venda de la xarxa d'oficines de fora de Catalunya, més de 300 sucursals que fa mesos que no troben comprador. Les mateixes fonts van indicar que, si no es traspassen, aquestes oficines es tancaran.

En tot cas, el sanejament públic de CatalunyaCaixa ha sumat 12.052 milions, una quantitat que aquesta mateixa setmana va ser considerada pel mateix ministre d'Economia, Luis de Guindos, com "un forat que no té parangó". Efectivament, tot i que Bankia ha rebut més ajuts, si es comparen amb els actius de les dues entitats, CatalunyaCaixa ha consumit proporcionalment més diners de l'Estat.

El millor moment per a Bankia

Ahir mateix tant De Guindos com Jiménez Latorre van parlar en la mateixa línia sobre Bankia, que ha rebut una forta revalorització a borsa durant les últimes setmanes. Ahir va pujar un 3,22%.El secretari d'Estat va confirmar que l'entitat que lidera José Ignacio Goirigolzarri ha despertat un cert interès entre els inversors, perquè la percepció de l'entitat "ha canviat notablement". Jiménez Latorre també va recordar la recent emissió de deute majorista, per valor de 1.000 milions, que va tenir un gran èxit, ja que la gestió "ha millorat".

Luis de Guindos també va anunciar que el FROB i la direcció de Bankia definiran en les "pròximes setmanes o mesos" l'estratègia per privatitzar l'entitat, en un procés que perseguirà "maximitzar i incrementar al màxim possible" el retorn de les ajudes públiques. Així, De Guindos va reconèixer implícitament que l'Estat només confia en la venda de Bankia per recuperar la màxima quantitat de diners possible.

stats