11/04/2013

Oliu avisa que el preu dels pisos toca fons i la CE ho nega

2 min
El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, diu que l'entitat ja ha venut 4.500 habitatges amb un sobrepreu sobre l'inicial fixat.

Barcelona.Lluny de representar un motiu més de preocupació per al sector immobiliari, el banc dolent -el Sareb- ha fixat els preus mínims definitius dels habitatges. Així ho va explicar ahir el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, que va descartar que la creació del Sareb provoqui noves desvaloritzacions dels pisos. "El banc dolent ja ha fet les primeres vendes i hi ha guanyat diners", va afegir.

"El banc dolent no té cap pressa per vendre els actius que li han traspassat, perquè compta amb un termini de 15 anys, cosa que significa que no vendrà els pisos a preus més baixos" dels que els ha comprat, va assegurar Oliu durant una conferència pronunciada a l'escola de negocis Esade. Banc Sabadell, un dels principals accionistes privats del Sareb, va vendre el quart trimestre de l'any passat 4.500 habitatges, "molts dels quals ja amb un sobrepreu al preu inicial fixat", va dir Oliu. Això representa que el mercat ja percep que "els preus han tocat fons".

El màxim responsable de l'entitat també va parlar del mercat hipotecari i de la dació en pagament. Va advertir que canviar les regles del joc de la llei hipotecària de manera retroactiva és molt perillós, perquè dues terceres parts de les cèdules hipotecàries les compren els inversors internacionals. El descompte d'aquest producte "és una de les bases del sistema" bancari espanyol. Una altra cosa és que s'atengui el problema social dels ciutadans que es queden sense casa, va assenyalar Oliu. "Per exemple, des que gestionem la CAM hem paralitzat tots els desnonaments", va dir. A més, Oliu va considerar que la cultura financera ha augmentat: "La gent quan busca una hipoteca sap que potser només podrà finançar el 50% del valor de l'habitatge, quan fa uns anys arribava al 80%".

Brussel·les preveu més caigudes

La Comissió Europea (CE), en canvi, va censurar ahir mateix Oliu i va dir que l'ajust dels preus dels pisos a Espanya encara no s'ha completat, tot i que ja han caigut més d'un 38% des dels màxims del 2007. En el seu informe en profunditat dels desequilibris econòmics d'Espanya, l'executiu comunitari assenyala que l'estabilització de preus podria endarrerir-se fins al 2014, informa Dani Sánchez Ugart.

El banc dolent , continua la CE, podria ser en part responsable d'un ajust més gran en els preus: "La presència del Sareb pot induir altres jugadors del mercat a accelerar les seves vendes, cosa que conduiria a un ajustament dels preus més ràpid". A més, apunta, la demanda seguirà debilitant-se per la caiguda de la renda familiar i de la població. Per això es trigarà més de sis anys a absorbir tot l'estoc de pisos buits que hi ha a l'Estat. En els últims trimestres, la caiguda del preu dels habitatges s'ha accelerat, segons apunta l'executiu comunitari. Això ha portat a fer que la inversió en el sector de la construcció hagi assolit un mínim històric: ha passat del 12,5% del PIB el 2006 al 5,3% en l'últim trimestre del 2012. Això, sumat a la caiguda de nous permisos de construcció, fa preveure a la CE que el sector tocarà fons el 2015.

stats