23/01/2013

El Parlament Europeu equipara la qualitat del deute català amb l'espanyol

1 min

BARCELONA.La comissió d'Economia del Parlament europeu va aprovar ahir per unanimitat una esmena de l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, que vol incrementar la reputació del deute sobirà català entre els inversors internacionals. Es tracta d'un pas més perquè l'endeutament del govern català rebi el mateix tracte de qualitat per part del Banc Central Europeu (BCE) que el del Tresor espanyol. Ramon Tremosa va explicar que d'aquí 15 dies el Parlament comunitari votarà l'esmena, "que té un valor polític rellevant perquè permetria augmentar l'atractiu de compra del deute català per part dels mercats".

El BCE considera actualment l'endeutament públic de les regions europees en una categoria inferior que el deute sobirà d'estats com l'espanyol, per exemple. Això vol dir que tot i tenir la mateixa qualificació per part de les agències internacionals (Fitch, Moody's i S&P), quan un banc demana un préstec al BCE diposita uns títols com a garantia (igual que passa quan un particular demana un crèdit). Aquestes garanties reben un descompte més gran en cas que siguin deute de la Generalitat. Ara la proposta de CiU demana equiparar el valor de tot el deute sobirà.

Segons Tremosa, aquesta ponderació augmentaria "l'interès i la demanda de compra de deute català, cosa que segurament també suposaria una reducció del tipus d'interès fins al 3,5% del que podria pagar la Generalitat per l'emissió de bons per a particulars".

La comissió del Parlament també va aprovar una altra esmena que demana que els beneficis que els bancs puguin obtenir a partir dels rescats públics es facin servir per incrementar el nivell de crèdit al sector privat.

stats