17/03/2013

Pescanova amaga part del deute a bancs i accionistes

2 min
Instal·lacions del grup Pescanova a Chapela,  a la província de Pontevedra.

BarcelonaLa Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) suspèn la cotització d'una societat a borsa quan considera que hi pot haver informació privilegiada d'algun accionista. El cas de Pescanova és a l'altre extrem, perquè pràcticament ningú coneix la salut financera del grup. L'empresa manté immòbils els seus títols al mercat continu des de l'1 de març, després que reconegués que hi havia diferències en la presentació dels comptes del 2012 amb l'auditora BDO i que sol·licitava preconcurs d'auditors.

Pescanova és un conglomerat amb filials en més de 20 països líder en productes ultracongelats creat el 1960 a Vigo pel pare de l'actual president, Manuel Fernández López. Actualment compta amb una plantilla de més de 10.000 treballadors i una facturació de 1.149 milions d'euros durant els nou primers mesos del 2012, els últims comptes presentats a la Comissió del Mercat de Valors. El benefici net declarat va arribar als 24,9 milions en aquest període. Les fortes inversions fetes els últims anys, especialment en el segment d'aqüicultura, van portar fins i tot a dur a terme una ampliació de capital de 125 milions a l'agost. L'informe del tercer trimestre de l'any 2012 no feia cap referència a la gestió del deute. L'empresa es va limitar a justificar la capacitat per mantenir les inversions de creixement.

El doble d'endeutament

El desconeixement dels petits accionistes de la realitat financera de Pescanova coincideix també amb la ignorància dels grans socis, presents al consell d'administració, entre els quals hi ha el productor de cervesa Damm. Però és que tampoc els bancs creditors tenen cap constància del nivell d'endeutament del grup presidit per Manuel Fernández de Sousa. El passiu exigible declarat és de poc més de 1.500 milions, però l'entramat de participades a l'estranger, que no s'ha consolidat amb la matriu, podria disparar el deute fins a gairebé el doble, 3.000 milions d'euros.

Davant del desconcert, l'actitud de Fernández de Sousa ha estat tancar-se en banda, perquè a la reunió del consell d'administració de dijous, que va durar prop d'11 hores, ningú va treure l'entrellat sobre l'endeutament del grup, que, això sí, ha de tornar en els dos anys vinents 500 milions als bancs. Els analistes de la consultora BDO, que examina els comptes de Pescanova des del 2001, presents també a la reunió, no van ser capaços d'obtenir prou informació. I el paroxisme va arribar al seu límit divendres, quan en un comunicat a la CNMV els consellers José Carceller (Damm) i el fons Luxempart negaven que haguessin adoptat acords per unanimitat al consell del dia abans, tal com afirmava una nota de Pescanova.

La banca s'organitza

I amb tot això, els 45 bancs creditors de Pescanova -entre els quals Bankia, CaixaBank, Banco Popular, Banc Sabadell, Novagalicia, Deutsche Bank i Royal Bank of Scotland (RBS)- s'han organitzat i han creat un grup d'entitats que renegociarà les condicions del deute, tenint en compte que Pescanova és en preconcurs de creditors, cosa que significa que té quatre mesos per arribar a un acord.

stats