27/04/2013

La Seda pacta amb la banca a l'últim instant

3 min
ES FA DE NIT A LA SEDA  La planta central del Prat fabricant d'envasos ha viscut totes les transformacions, i ara espera un altre canvi que pot ser definitiu.

BarcelonaUna altra batalla accionarial a La Seda de Barcelona. La sortida del consell d'administració del president de l'empresa, Carlos Moreira, i dels representants de BA Vidro ha suposat una pèrdua de pes del primer accionista (controla el 18% del capital) al màxim òrgan de govern del grup químic que controla el vicepresident, José Luis Morlanes.

A quatre dies del final del termini per renegociar el deute sindicat de 235 milions d'euros, el consell va optar ahir per l'oferta del principal creditor, el fons Anchorage. BA Vidro també va presentar una alternativa, però va perdre el suport dels consellers de La Seda perquè no ha tingut en compte un pacte amb els creditors financers. Una vegada més, es reprodueix el conflicte d'interessos entre els accionistes i la banca, que ha marcat la gestió de l'empresa des de la marxa de la multinacional holandesa Akzo el 1991.

Anchorage entra en escena

Es considera un fons voltor , que es dedica a comprar deute a baix preu per revendre'l amb fortes revaloritzacions. El fons nord-americà va comprar l'any passat fins al 36% del préstec de 235 milions de La Seda a caixes d'estalvi espanyoles que van haver de reduir la seva exposició empresarial a qualsevol preu, pressionades per la necessitat de desinvertir dins el pla de reestructuració financer espanyol. De fet, Ancho-rage ha aconseguit la meitat dels drets de vot del crèdit sindicat de La Seda amb unes quitances del 60%.

BA Vidro hi veu perills

El grup portuguès va entrar a La Seda abans, el 2010, a través d'una ampliació de capital en què va desemborsar 65 milions, i des de llavors és el seu principal accionista. BA Vidro, que controla la seva presència a La Seda a través de la societat BA Pet, fabrica envasos de vidre i va considerar des del primer moment la inversió a La Seda com una diversificació natural del seu catàleg de productes. Carlos Moreira, president de l'empresa portuguesa, es va convertir també en el nou home fort de la companyia amb seu al Prat de Llobregat i va plantejar ràpidament la venda de la divisió de matèries primeres, per centrar-se en els productes de més valor afegit.

Ampliacions fallides

Moreira ha proposat fins a tres vegades ampliar capital per 40 milions des del juliol del 2012. Al febrer va plantejar a través del consell d'administració l'operació per segon cop, com una fugida endavant desesperada per mantenir el control de l'empresa catalana i evitar que Anchorage desembarqués al capital. Però el consell va preferir negociar amb la banca creditora, perquè no veia clar que BA Vidro hagués de plantejar una opa en superar el 30% de participació al capital.

Sortida del consell

Ba Vidro va decidir sortir del consell fa setmanes, coincidint amb l'acord amb la banca per prorrogar un mes la negociació del deute amb els bancs, que venç dimarts. Carlos Moreira va dimitir de president i va retirar l'opció de l'ampliació de capital.

Acord amb els bancs

Anchorage va presentar ahir per sorpresa el seu pla de refinançament, que preveu la reducció del crèdit de 235 milions fins als 115 milions (a través d'una ampliació de capital) amb uns nous terminis de pagament de vuit anys més dos de carència. A més, el fons injectarà 30 milions de liquiditat a l'empresa que es retornaria al cap de vuit anys. El fons nord-americà coincideix amb BA Vidro en segregar els negocis de matèria primera. Actualment, els bancs creditors, entre els quals hi ha l'Institut Català de Finances (ICF) i Deutsche Bank, estudien l'oferta. El sindicat de bancs necessita el 75% del deute per aprovar una proposta. Anchorage compta amb la meitat, i ha de convèncer pel que falta fins a aconseguir el mínim.

I Moreira contraataca

El grup portuguès vol defensar la seva inversió a La Seda. Ahir va presentar una contraproposta, que recupera l'ampliació de capital de 40 milions per tercera vegada. Un portaveu de BA Vidro va explicar que la seva proposta suposa injectar diner fresc a l'empresa. El pla de BA Vidro es completa amb una quitança del deute de 60 milions i amb la voluntat de repartir la resta entre les divisions del grup. Així, vol concentrar 125 milions del deute en el negoci d'embalatge, i 50 milions més a l'àrea que vol vendre.

stats