10/05/2013

La crisi del sector impulsa l'estalvi ètic, que creix un 60% el 2012

2 min

Barcelona.Des del 2007, els estalvis recollits pels bancs denominats ètics (rendibilitat financera amb l'assoliment d'objectius socials i ambientals) s'ha multiplicat per set vegades al mercat espanyol, i la quantitat de préstecs concedits, per 4,5 vegades. Aquesta evolució es va activar encara més durant l'any passat, per la mateixa crisi de la gran banca, segons va assegurar el membre de FETS (Finançament Ètic i Solidari), Xavi Teis.

Els usuaris de banca ètica es van gairebé duplicar l'any passat, i van arribar fins als 100.000 clients. Aquest creixement també es va observar en el passiu, perquè l'estalvi captat va arribar als 915,6 milions d'euros, cosa que va representar un augment de l'ordre del 60%. "La gent vol saber quin destí tindran els seus diners, on s'inverteixen", va argumentar Teis durant la presentació del Baròmetre de les Finances Ètiques, que reflecteix el descens de la taxa d'estalvi familiar, amb la caiguda d'un 2,7% de la renda bruta disponible el 2012, segons les dades del Banc d'Espanya.

Els préstecs també creixen

El Baròmetre fa referència a l'activitat de les entitats Coop57, Fiare, Oikocredit Catalunya i Triodos Bank, les que es poden trobar a Catalunya especialitzades en banca ètica, que també donen préstecs a entitats i organismes socials (encara no s'han especialitzat en hipoteques ni en crèdits al consum). L'activitat creditícia de l'any passat va augmentar, tot i que a un ritme inferior al de l'estalvi. Els préstecs van créixer un 20% i es van situar en els 719,1 milions.

Xavi Teis, que va ser un dels ponents en la presentació del Dia Mundial del Comerç Just, també va remarcar que la banca ètica genera menys morositat. Així, el nivell d'impagats es va situar en el 3,36%, unes tres vegades inferior al percentatge del sistema financer convencional, que va tancar el 2012 per sobre del 10%. Amb tot, cal tenir present que aquesta última xifra inclou els crèdits al sector promotor.

stats