Remuneració
Misc 05/01/2014

Les retallades en sanitat forcen la indústria farmacèutica a créixer als EUA

La balança comercial del sector a Espanya està a punt de generar superàvit per primera vegada

i
Toni Garganté
3 min

BarcelonaEl president d'Almirall, Jorge Gallardo, explicava en l'última junta d'accionistes que l'empresa havia de potenciar la seva presència als Estats Units a mitjà termini, quan tingués més productes preparats. El retard en l'aprovació d'un tractament per a la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) per part de l'agència nord-americana del medicament FDA va provocar presses l'agost passat i, fa dues setmanes, l'empresa dels germans Gallardo va anunciar la compra d'un grup de dermatologia als EUA, Aqua Pharmaceuticals, una operació que sí que ha obtingut el vistiplau de les autoritats de competència locals.

Almirall, com la resta de les grans companyies del sector, té un pla per créixer a l'estranger, i especialment als Estats Units, que és el primer mercat farmacèutic mundial i on la pressió de l'administració per controlar preus no ha estat tan ferotge. En el cas del primer grup farmacèutic català, l'estratègia passa per generar més del 70% del negoci als mercats internacionals aquest any, quan no fa ni tres anys hi venia menys del 50%. A més, vol implementar la diversificació geogràfica, sense dependre en excés de cap mercat. Així, Almirall remarca que després de la compra d'Aqua Pharmaceuticals no hi haurà cap zona geogràfica que generi més del 30% del seu negoci.

Aquesta acceleració de la dimensió internacional de la companyia ve donada per la seva presència a la borsa, que l'obliga a mantenir un ritme constant de creixement, però també per un canvi d'estratègia forçat per les retallades sanitàries dels últims tres anys i mig a Espanya i en altres països europeus, que han provocat una caiguda de l'activitat superior al 35%. Almirall va obtenir uns ingressos de 900 milions d'euros el 2012 i uns beneficis de 77 milions, amb una davallada del 20% respecte al 2011. Els últims resultats, dels primers nou mesos del 2013, van marcar una caiguda del 76,1%, fins als 21,8 milions.

Créixer amb adquisicions

Amb aquests números s'entén la pressa del grup per créixer a l'estranger. I, en un sector en què els medicaments poden trigar deu anys a madurar, la millor manera de fer-ho és comprant una empresa. És l'exemple d'Aqua, que Almirall ha comprat per 237 milions d'euros, l'adquisició més important que ha fet fins ara. El que passa és que aquesta compra s'ha produït de manera pràcticament simultània a la mesura contrària: l'inici de la negociació d'un expedient de regulació de 250 treballadors, el 15% de la plantilla a Espanya.

El camí que ha iniciat Almirall ja fa molt de temps que Grifols el tenia clar. L'altra gran empresa catalana del sector que cotitza a borsa va començar l'orientació internacional a principis de la dècada dels 90, quan ja va veure que la sanitat espanyola pagava tard i malament. Grifols ha acabat el 2013 igual que Almirall, comprant una empresa. En aquest cas ha adquirit l'àrea de diagnòstic de Novartis, una plataforma perfecta per complementar el gran creixement protagonitzat als EUA després de la integració de Talecris.

L'activitat exportadora del sector farmacèutic espanyol és ben clara perquè el desig d'entrar als EUA no només és patrimoni d'Almirall i Grifols. També laboratoris més petits però igualment actius, com Reig Jofre o Salvat, han preparat plans per créixer al mercat nord-americà, igual que Esteve i Ferrer.

Segons explica la patronal Farmaindustria, amb dades de la secretaria d'estat de Comerç corresponents als primers set mesos de l'any, la balança comercial del sector s'acosta per primera vegada a l'equilibri, amb un nivell de cobertura del 98% el juliol passat, i està a punt d'entrar en superàvit. D'aquesta manera, les exportacions de medicaments van arribar als 6.100 milions d'euros (un 21% més que en el mateix període del 2012), mentre que les importacions es van incrementar fins als 6.228 milions (només un 4% per sobre).

Una de les contraindicacions de créixer fent adquisicions és l'increment de deute que genera. Grifols ve, a més, de la compra de Talecris, que ja va suposar un augment de l'endeutament. Però els inversors detecten quan les empreses estan sanejades, i Grifols no ha deixat de pujar a borsa el 2013. Precisament divendres passat l'empresa que presideix Víctor Grífols va anunciar que ha firmat un crèdit pont de 1.100 milions d'euros per a la compra de la divisió de diagnòstic de Novartis. En un difícil equilibri, les empreses han de garantir el pagament de dividends. I això és el que fins ara ha aconseguit Almirall. Pel que fa a Grifols, la compra de Talecris va obligar a suspendre la retribució als accionistes dos anys, però en l'última junta del desembre Víctor Grífols va remarcar que els pagaments s'havien normalitzat.

stats