20/03/2013

La morositat dels bancs repunta tot i no tenir ja actius tòxics

2 min

Barcelona.El nivell de morositat dels crèdits concedits a particulars i empreses per part del sistema financer espanyol (bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit) va retrobar al gener el ritme de creixement dels últims 17 mesos, amb l'única excepció del desembre del 2012. El nivell de préstecs dubtosos de 170.690 milions d'euros (3.227 milions per sobre de la xifra de finals de l'any passat) va fer tancar el primer mes del 2013 amb una mora del 10,78%, més de tres dècimes per sobre del desembre.

El traspàs dels actius immobiliaris dels bancs públics (Bankia, CatalunyaCaixa, Novagalicia i el Banc de València) al banc dolent va suposar una sortida comptable de morositat del sistema, que va fer caure el percentatge gairebé un punt al desembre, fins al 10,44%. Malgrat que se'l coneix com a banc dolent, la Societat de Gestió d'Actius de la Reestructuració Bancària (Sareb) no és un banc, cosa que suposa que els seus actius no es tenen en compte quan el Banc d'Espanya elabora les estadístiques. D'aquesta manera, el nivell de morositat del gener queda més de mig punt percentual per sota dels màxims de l'11,5% del novembre passat (rècord de 191.588 milions en crèdits dubtosos).

La cartera creditícia del sistema financer va arribar al gener a un total de 1,58 bilions, sobre els 1,6 bilions del mes anterior, una reducció atribuïda precisament al traspàs d'actius al Sareb i no pas a una caiguda dels nivells de crèdit.

Tot i l'evolució negativa, l'increment de la morositat s'ha moderat en els últims mesos. Sembla lluny el segon trimestre de l'any passat, quan d'un mes a l'altre l'augment dels impagats creixia més de sis dècimes. Fonts del sector van explicar que les pròximes dades del Banc d'Espanya corresponents al febrer marcaran una nova reducció, similar a la del desembre, perquè un altre grup de bancs que han rebut ajudes (BMN, Ceiss i Liberbank) comptabilitzaran la venda dels actius immobiliaris tòxics al Sareb.

Impagats a comunitats de veïns

Els problemes es manifesten en altres activitats, com a les comunitats de propietaris. Els impagaments van totalitzar els 1.600 milions el 2012, una xifra que va representar un augment del 18,5% sobre l'exercici fiscal anterior.

Segons un estudi elaborat pel Programa de Lluita contra la Morositat (entre 800 administradors de finques que treballen per a 49.000 comunitats espanyoles), de l'endeutament total, 256 milions corresponen a entitats financeres que han rebut habitatges en propietat després que un client no hagi pogut pagar la hipoteca. El període mitjà de pagament de les comunitats s'ha incrementat fins als 151 dies.

stats