06/03/2013

Els sindicats creuen que l'ajust laboral serà ara molt més sever

2 min
CatalunyaCaixa seguirà en mans públiques del Banc d'Espanya a través del FROB.

Barcelona.La suspensió de la venda de CatalunyaCaixa aboca l'entitat als ajustos que Brussel·les va imposar en el rescat bancari. Això vol dir en poques paraules que la capacitat dels bancs que han acabat en mans del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) hauran de reduir entre un 50% i un 60% la seva xarxa d'oficines i concentrar l'activitat en les zones geogràfiques originals.

Fonts sindicals van assegurar ahir que si la subhasta hagués arribat al final, el comprador hauria plantejat una retallada inferior, "perquè el nou accionista ajustaria els costos per guanyar eficiència, però sense perdre quota de mercat". CatalunyaCaixa compta amb una plantilla total pròxima als 7.000 treballadors, gairebé 2.000 dels quals se situen fora de Catalunya. Ara com ara, aquest últim col·lectiu és el que més perilla, i suposaria la meitat de l'ajust final que podria arribar als 4.000 llocs de treball. Un portaveu de CatalunyaCaixa va indicar que la reducció de plantilla seria similar tant en mans públiques com amb un nou accionista. "L'única diferència serien les prioritats de l'ajust per departaments".

Preferents

On es pot notar més la diferència entre la gestió pública i privada del banc que presideix Adolf Todó és en la solució que es trobi finalment en el bescanvi de les participacions preferents. La Comissió Europea (CE) va incloure en el memorandum del rescat bancari l'assumpció d'elevades pèrdues per part dels propietaris d'aquest tipus de productes financers. En canvi, un nou soci privat hauria garantit una solució més favorable per als clients, similar a la que va pactar el BBVA amb els clients d'Unnim.

Les mateixes fonts dels representants dels treballadors van defensar el paper de banca pública que pot representar a partir d'ara CatalunyaCaixa, que es podria concentrar en unes tasques "molt més socials". Però el problema és que els possibles compradors -en cas que la subhasta es torni a activar d'aquí uns mesos- el que valoren d'una entitat és l'eficiència i no el compromís social, van explicar fonts financeres. El nivell de morositat de CatalunyaCaixa ronda el 13%.

stats