01/12/2012

Aprendre a fracassar

2 min
Iniesta i Bojan. El primer és finalista de la Pilota d'Or. El segon va marxar a Itàlia.

Molts periodistes estrangers atrets pel fenomen del futbol base blaugrana se sorprenen en veure que el director de La Masia és un exjugador d'hoquei sobre patins. Quan demanen una entrevista amb el director s'esperen trobar un exfutbolista i es troben amb Carles Folguera, que va brillar com a porter en un esport poc estimat a fora de Catalunya. I quan Folguera parla amb la premsa estrangera, els deixa clar que no té gaire interès que homes com Messi parlin amb els nois que s'intenten obrir camí cap a l'èxit. "A vegades és millor que parlin amb jugadors fets a La Masia que no han arribat a triomfar al Barça", admet. Els ensenya més, als nois.

El futbol base en què tothom es fixa per guanyar s'encaparra a formar esportistes que estiguin també preparats per fracassar. "Quan ets a La Masia sempre et diuen que ben pocs arribaran al Camp Nou. Però el més complicat no és debutar, és mantenir-te al primer equip. I quan has arribat al vestidor del Camp Nou, marxar és un cop molt dur. Al futbol base, però, no ens van deixar de repetir que hi havia vida més enllà del club" recorda Marc Crosas, ara a la lliga mexicana. Per a Martí Riverola -l'únic jugador de la història que va entrar a La Masia a l'Escola, amb sis anys, i ha debutat al primer equip- la sensació és clara: "Només ens deien com jugar, com entendre que perdre forma part del joc, però ho pots acceptar si ho has donat tot". Quan Guardiola el va fer debutar li va preguntar si estava preparat. "Porto tota la vida preparant-me per a aquest moment", va contestar el jove de Sarrià, que ara juga a la lliga italiana, al Bolonya.

Carles Planas és l'últim jove que ha debutat al primer equip, el punt culminant de 12 anys a La Masia per a un jove que tenia també una oferta del Bolonya. Però aquest noi de Sant Celoni va decidir seguir per veure si podia debutar, i de moment ha tingut sort, malgrat ser conscient que serà complicat fer-se un lloc al primer equip.

"Cal estimar el futbol, la teva feina, el joc", deia Guardiola als seus jugadors, fent arribar als futbolistes les lliçons que ell va aprendre a La Masia. Segons explicava el pare de Xavi Hernández al periodista Ramon Besa, la clau és "la pedagogia, aprendre a jugar, no pas a guanyar". Precisament Carles Folguera va estudiar pedagogia i s'entesta a formar persones capacitades per estimar aquest esport (o els altres que s'ensenyen a La Masia) i no trencar-se com una joguina si no aconsegueixen ser com Messi o Joan Carles Navarro. Seguint les passes d'Oriol Tort i altres homes claus en la història de La Masia, Folguera i els actuals responsables del futbol base formen esportistes capacitats per acceptar la derrota.

No deixa de tenir la seva lògica que aquests joves als quals s'han inculcat els valors de la feina, l'esforç i l'amor al joc hagin arribat a formar un onze titular del primer equip. A La Masia es formen jugadors capacitats per perdre. La millor recepta per guanyar.

stats