Publicitat
Publicitat

Ashton Eaton, l’atleta més complet convertit en “traïdor”

Va ser criticat per animar la seva dona, canadenca, rival de nord-americanes

Quan Brianne Theisen, una atleta canadenca, va rebre una beca per creuar la frontera i estudiar a la Universitat d’Oregon, als Estats Units, tenia clar que li canviaria la vida. Aquesta universitat és una meca per als atletes, ja que està situada a prop del quarter general de la federació americana d’atletime i la seu de Nike. Theisen va passar a formar part de l’equip d’atletisme d’aquesta universitat, on es va especialitzar en heptatló i va conèixer un jove nascut a Oregon, destinat, segons deien, a ser un dels millors atletes del món: Ashton Eaton. El 2013 la parella es casava. I a Rio de Janeiro tots dos han guanyat medalla. Eaton no ha fallat al decatló i ha aconseguit l’or. Brianne Theisen-Eaton va guanyar el bronze a l’heptatló.

Però Ashton Eaton no estava del tot feliç quan la seva dona va guanyar el bronze. Lolo Jones, atleta nord-americana, va explicar: “Mai havia vist l’Ashton així. Està molt enfadat. ¿Com li heu pogut fer això?” L’atleta d’Oregon s’havia quedat glaçat en obrir les xarxes socials i trobar-se un munt d’insults d’usuaris nord-americans que l’anomenaven “traïdor” per haver-se posat una gorra amb la paraula “ Canada ” mentre animava la seva dona a les graderies de l’estadi de Rio de Janeiro. El debat provocat va arribar a obrir informatius als Estats Units. “Oi que he defensat el meu país? Oi que he guanyat medalles, he fet sonar l’himne? Què feu vosaltres pel país criticant-me per fer costat a la meva dona?”, es preguntava Eaton.

“Aquest debat ha afectat una mica l’Ashton, però, per sort, s’ha pogut centrar a temps”, va afegir Jones, en referència als dies que van passar entre l’heptatló femení i el decatló masculí. Eaton, considerat el millor decatleta de tots els temps després de batre el rècord del món, afrontava el repte de ser tot just el tercer home capaç de guanyar dos cops un or olímpic en aquesta especialitat en què els atletes han de fer 10 proves diferents: quatre curses (100, 400 i 1.500 metres llisos, així com els 110 metres tanques), tres llançaments (pes, disc i javelina) i tres salts (llargada, alçada i perxa), disputats en dos dies consecutius. Eaton, malgrat els nervis en proves com el salt de perxa, es va sortir amb la seva imitant el seu compatriota Bob Mathias (1948 i 1952) i el britànic Daley Thompson (1980 i 1984). Eaton ha aconseguit des de l’any 2012 els títols mundials a l’aire lliure als Mundials de Moscou (2013) i Pequín (2015), els títols mundials en pista coberta d’heptatló a Istanbul (2012), Sopot (2014) i Portland (2016), així com els dos últims ors olímpics. Amb 28 anys, el nord-americà va superar la pressió del francès Kévin Mayer, i va igualar de pas el rècord olímpic que ostentava des d’Atenes 2004 el txec Roman Sebrle.

Tonnesen, dissetè

El català Pau Tonnesen, després d’un discret inici del decatló (va ser últim als 100 m llisos amb 11.32; 15è en longitud amb 7,33; 22è en pes amb 13,69; 14è en alçada amb 2,01; 26è als 400 m llisos amb 50.81, i 21è als 110 m tanques amb 14.99), va progressar gràcies al disc (setè amb 46,31) i la perxa (tercer amb 5,20). A la javelina va acabar dissetè amb 60,15, una posició que el va situar setzè amb 7.341, però els 1.500 el van fer retrocedir al dissetè lloc amb 7.982 punts.