BARÇA
Misc 10/09/2020

Unes eleccions de 48 hores amb diferents punts per votar

Les eleccions podrien batre el rècord de precandidats de la història del club

i
Toni Padilla
4 min
Unes eleccions amb possible rècord de precandidatures

BarcelonaEl covid-19 deixarà empremta en la història del club. No només per les graderies buides, sinó també per les butxaques no tan plenes. La junta directiva va acordar que les pròximes eleccions a la presidència se celebrin els dies 20 i 21 de març. És a dir, en lloc de votar en un sol dia, es podrà votar tant dissabte com diumenge en diverses seus per tot el territori. I per posar més facilitats, per primer cop es podrà votar per correu. En un comunicat, el club ha explicat que ha pres aquestes decisions “ateses les circumstàncies extraordinàries derivades de la pandèmia del covid-19 i amb l’objectiu de preservar la salut de les persones i de fomentar la participació”.

Les eleccions, doncs, es faran un dels primers caps de setmana en què es podien fer, segons els estatuts, en els últims mesos de mandat de Josep Maria Bartomeu, que primer haurà de veure si prospera la moció de censura que aquests dies busca les signatures necessàries per organitzar un referèndum per fer-lo fora del club.

La directiva del Barça, reunida ahir, també va estimar que la reducció dels pressupostos per a la temporada 2020-2021 serà d’un 30% respecte a la del curs 2019-2020. El càlcul es va fer amb el supòsit que l’activitat del club, amb el retorn dels espectadors, es pugui normalitzar a principis del 2021. Ara aquests pressupostos primer haurien de ser validats per l’assemblea general de socis compromissaris. I la junta va fixar la data de l’assembla per al dia 25 d’octubre, coincidint amb el partit contra el Reial Madrid. En cas que el covid-19 no permeti aquesta data, la directiva es va voler comprometre a esperar fins que l’assemblea pugui ser presencial. De fet, el Barça havia estat negociant aquests dies amb la secretaria general de l’Esport sobre com calia fer aquesta assemblea en temps de covid-19, ja que la llei de l’esport ha sigut modificada fa pocs dies per permetre als clubs fer assemblees de manera telemàtica. De fet, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, havia explicat: “Recomanem que, en cas de no tenir garanties, no hi hagi assemblea telemàtica o presencial a curt termini. La recomanació seria que sigui la mateixa junta qui prengui les decisions i que es ratifiquin en una pròxima assemblea”. La directiva, finalment, ha optat per intentar assegurar-se que es faci amb la presència dels socis.

Els precandidats escalfen motors

Les eleccions del 2021 podrien batre el rècord de precandidatures de la història al Barça. De moment, ja han confirmat la decisió d’aspirar a la presidència quatre socis: Víctor Font, Lluís Fernández Alà, Agustí Benedito i Jordi Farré. I els pròxims dies, les precandidatures podrien arribar a set quan es confirmi el pas endavant de Joan Laporta, Jordi Roche i Toni Freixa. La xifra encara podria augmentar a 8 si també presenta una proposta l’exdirectiu de la junta de Bartomeu, Emili Rousaud. Si fos així, s’igualarien les vuit precandidatures del 2003, una xifra que es podria superar si s’hi anima un novè soci, com Juan Rosell, expresident de la CEOE i de Foment; algun directiu de l’actual junta, o un grup d’aficionats, tal com va fer Seguiment FCB el 2015.

Segons va informar ahir la Cadena SER, Joan Laporta fa dies que treballa per poder presentar el seu equip. L’expresident ha anat explicant aquestes últimes setmanes que diria “abans de final d’any” si s’hi presenta o no. I sembla preparat per fer el pas. “És un projecte que em fa il·lusió, que tinc present. Estic reunint persones i professionals de la meva confiança, perquè cal pensar bé com capgirar la situació econòmica del club”, deia al juliol. Qui també s’ho està pensant és l’empresari Jordi Roche. Expresident del Girona (2001-05) i de la Federació Catalana de Futbol (2005-08) fa mesos que porta a terme reunions i consultes sobre una possible candidatura amb assessors. Roche va rebutjar el 2015 entrar a la directiva de Bartomeu i ara sembla preparat per fer el pas, tot i que fonts del seu entorn expliquen que no vol semblar un “candidat continuista”. Freixa, per la seva banda, també està enllestint els detalls per poder anunciar una candidatura. Seria la segona del que va ser directiu del club tant amb Laporta com amb Rosell i Bartomeu.

El primer soci que va anunciar la candidatura va ser Víctor Font. L’empresari granollerí fa anys que treballa la seva proposta. Josep Maria Bartomeu va anunciar després de la desfeta de Lisboa contra el Bayern que les eleccions serien al març, però continuen sense data oficial. Un cop es convoquin, es fixarà un calendari i la xifra de signatures de socis que necessiten els precandidats per esdevenir candidats. El 2015 van ser 2.534. A les últimes eleccions, les del 2015, s’hi van presentar set precandidatures: Josep Maria Bartomeu, Agustí Benedito, Jordi Farré, Toni Freixa, Joan Laporta, Jordi Majó i Joan Batiste, que representava el grup d’aficionats Seguiment FCB. Només van aconseguir les signatures necessàries per ser candidats Bartomeu, Laporta, Benedito i Freixa. Cinc anys abans, el 2010, Sandro Rosell es va imposar en unes eleccions en què els precandidats van tornar a ser set: Jaume Ferrer, Marc Ingla, Alexis Plaza, Jaume Guixà, Santi Salvat, Sandro Rosell i Agustí Benedito. Com va passar el 2015, només quatre van passar el tall: Rosell, Ingla, Benedito i Ferrer.

El rècord del 2003

El 2006, en canvi, no es van ni viure eleccions perquè només Joan Laporta va aconseguir les signatures per ser candidat, ja que els altres dos precandidats, Jordi Medina i Jaume Guixà, no van passar el tall. El 2003, Laporta va guanyar les eleccions amb més precandidats de la història fins ara: Joan Laporta, Lluís Bassat, Josep Maria Minguella, Jaume Llauradó, Josep Martínez Rovira, Jordi Majó, Jordi Casas i Jordi Medina. Els dos últims no van aconseguir les signatures necessàries i, per tant, els socis van acabar votant sis possibles candidats.

stats