21/02/2012

El Barça, pendent de Guardiola

4 min

BARCELONA.L'eliminatòria dels quarts de final de la Copa del Rei amb el Reial Madrid va canviar molt la vida diària dins del Barça. De sobte, l'equip va semblar més vulnerable, el Madrid més fort i Guardiola, que estava decidit llavors a renovar, s'ho va repensar. El tècnic de Santpedor està vivint una temporada complicada molt diferent de les anteriors, amb situacions absolutament noves, com la malaltia de Tito Vilanova o els 10 punts d'avantatge del Madrid. Una temporada que l'ha portat a endarrerir més que mai la decisió de si renovarà o no.

Ara fa un any el barcelonisme ja tenia clar que Guardiola seguiria a la banqueta. Ara, en canvi, no ho sap. Sap que Guardiola ha lligat la renovació de tots els jugadors i no deixa de reunir-se periòdicament amb la directiva i la secretaria tècnica per parlar de com fer més fort l'equip. Aquesta feina, però, no vol dir que Guardiola hagi decidit seguir. Vol dir que Guardiola és una persona molt emotiva que realment necessita sentir-se motivat per donar el sí públic. I, perfeccionista de mena, ara mateix no té aquesta sensació. Ara, això no vol dir que no renovi. Vol dir que no ho té clar i, per tant, se centra en el que li donarà la resposta: la feina diària. La decisió, doncs, encara pot trigar molt. Perquè un sol bon partit com el de diumenge no és prou per a un tècnic tan perfeccionista.

El suport total dels seus propis jugadorsEls futbolistes no dubten sobre la renovació del seu tècnic

L'actitud dels futbolistes serà el principal element que tindrà present Guardiola a l'hora de decidir. El tècnic de Santpedor ha insistit un cop i un altre que no renovarà si nota que no és capaç de motivar el seu equip i transmetre la seva il·lusió. Alguns partits dolents, com el primer temps de Pamplona, i errades puntuals de jugadors importants han fet dubtar el tècnic, que no demana guanyar títols. Demana veure una actitud competitiva correcta. Si després un altre equip és millor i derrota l'equip, Guardiola estarà enfadat però això no li condicionarà el futur.

El tècnic va demanar als jugadors més concentració, i va estirar-los les orelles a tots quan va decidir que els futbolistes no podrien anar a actes publicitaris fora de la disciplina del vestuari. Després del bon partit a Leverkusen i l'espectacle ofert davant del València, Guardiola ha tornat a permetre que acudeixin a actes, i ahir Xavi i Piqué ja en van tenir un. Uns actes en què van demanar a Guardiola que renovi. Els jugadors, de fet, són els primers que esperen i creuen que el seu tècnic renovarà. Amb un o dos bons partits, però, no n'hi ha prou. Guardiola vol veure un equip que lluita cada dia i que no es rendeix a la Lliga tot i els 10 punts de diferència.

Per això la seva decisió pot trigar més, ja que l'escenari no té res a veure amb el dels altres anys. Abans, arribats a aquesta data Guardiola ja havia donat el seu sí. Ara veure el seu tècnic dubtant ha resultat ser un gran estímul. Homes com Messi no volen ni imaginar-se un Barça sense aquest entrenador i s'han deixat la pell, amb més o menys encert, per intentar convèncer el seu entrenador amb gols.

El 'feeling' i els "dubtes" del tècnicGuardiola necessita sentir-se còmode treballant

Els problemes de salut de Tito Vilanova, ajudant i amic de Guardiola, han marcat la rutina diària del tècnic, que se sent molt còmode amb la presència de Vilanova al darrere. Els dies sense el seu amic a prop, en canvi, es van fer molt durs.

La recuperació de Vilanova és una bona notícia que dóna estabilitat al projecte, però també ha suposat un maldecap que ha afectat Guardiola, un d'aquells homes que n'està molt dels seus. El tècnic no en té prou veient un equip que lluita cada dia, sinó que també necessita un ambient de treball òptim. Ell s'ha esforçat molt per aconseguir crear un vestuari unit, però aquest vestuari no s'havia vist sotmès a problemes com malalties o el lideratge del Madrid. La força i la unió del grup són claus per a Guardiola.

En aquest sentit, l'actitud dels jugadors és la correcta, i Xavi deia ahir que percep que la relació entre tots és millor que mai, motiu pel qual s'ensuma una nova renovació del tècnic. Però el feeling de Guardiola va més enllà. El seu feeling també implica sentir-se bé amb si mateix, i amb una pressió tan gran una errada petita li pot fer mal. Guardiola ha reconegut altres cops que gairebé cada dia s'imagina fora del club, i necessita reptes. Uns reptes que de moment existeixen.

La relació amb la junta directivaÉs bona, però Rosell voldria que aquesta història s'acabés

El president dóna per fet que el tècnic renovarà, ja que fins ara ha fet tot el que ha pogut per satisfer les seves peticions, com el fitxatge d'Alexis i Cesc i les renovacions de tots els jugadors. Ara, Guardiola no funciona d'aquesta manera. Necessita sentir-se bé i precisament per això sempre demana un contracte d'un sol any de durada, perquè no vol ser un destorb si un dia no se sent prou motivat.

Malgrat algunes informacions sobre possibles substituts del tècnic, Sandro Rosell només valora la possibilitat que Guardiola segueixi al capdavant del projecte, però els dubtes expressats públicament pel tècnic han fet saltar les alarmes. Rosell sap que Guardiola aguanta molta pressió i no vol pressionar-lo, però si fos per ell li demanaria que es posicionés públicament com més aviat millor per tenir més calma. La directiva sap que la plantilla ja està lligada i només queda parlar dels possibles fitxatges d'estiu (que Rosell vol fer), però tot dependrà de la decisió de Guardiola. Rosell treballa de manera ordenada i ho vol tenir tot lligat. El tècnic, en canvi, parla de sensacions. El ritme dels dos, doncs, no és el mateix. Però volen el mateix.

Guardiola s'ha trobat en els últims dies envoltat de gent que li demana que renovi. Premsa, aficionats, jugadors, directius... tothom. Però si es tracta de decisions tan importants, el tècnic calla i s'escolta la seva gent més propera i a ell mateix. Per tant, no serà un partit dolent o un de bo el que decidirà. Guardiola no menteix: dirà la seva quan així ho senti, per a frustració d'uns directius i jugadors que voldrien escoltar el "sí, ho vull" ja. No els queda res més que donar-li motius perquè segueixi una temporada més al club.

stats