Publicitat
Publicitat

Quan el Barça va perdre la Lliga a Còrdova

El 1972 el conjunt local, amb una prima del Madrid, va derrotar l’equip blaugrana

L’últim cop que el Barça va jugar un partit de Lliga al camp del Còrdova, la penúltima jornada de la temporada 1971-1972, va perdre el títol. Aquella derrota per 1-0 contra un rival que ja havia baixat va marcar una generació, que no veia un títol de Lliga des del 1960 i que per uns dies havia somiat a poder, per fi, superar el Madrid. Però el Còrdova es va imposar i la Lliga es va esfumar.

El Madrid havia dominat tota la temporada, però en les últimes jornades va encadenar tres derrotes fora de casa, una de les quals al Camp Nou, que van obrir la porta a l’equip entrenat per Rinus Michels a ser campió. En la penúltima jornada el Madrid visitava l’Atlètic de Madrid, i el Barça, el Còrdova. Si l’equip blaugrana guanyava i el Madrid perdia, quedaven empatats a falta d’un partit amb el goal average a favor del Barça. En canvi, si el Barça perdia, el Madrid ja seria campió de Lliga passés el que passés al Calderón.

La setmana va ser complicada. Josep Samitier, llegenda del barcelonisme, va morir i expliquen que, al funeral, la directiva d’Agustí Montal va prometre una prima a la delegació de l’Atlètic. El Madrid també va primar el Còrdova amb un premi de 100.000 pessetes de l’època per a cada jugador. Rafael Campanero, llavors president del Còrdova, ha admès aquesta operació, en què el club blanc va negociar amb el secretari dels andalusos, Antonio Martínez, extreballador del Madrid. A més, el Madrid tenia dos jugadors cedits al Còrdova, Fermín i l’actual seleccionador espanyol, Vicente del Bosque, a més de Manolo Sanchís (pare) i Causanilles, exjugadors blancs.

El Còrdova va guanyar per 1-0, amb el Barça reclamant tres possibles penals i encaixant el gol en un penal dubtós xiulat per Pascual Tejerina, un penal que el madridista Fermín va transformar superant el porter del Barça, el cordovès Miguel Reina, pare de Pepe Reina, porter del Bayern. “No era ni falta, aquell penal”, defensa Quimet Rifé, jugador del Barça. El Madrid, que va perdre al Calderón, va guanyar la Lliga i els jugadors andalusos van cobrar la prima. Pepe Escalante, llavors el capità local, recorda que, en sortir del vell Arcángel, va veure carnets de soci del Còrdova estripats per aficionats locals que preferien el triomf del Barça. Michels, decebut, va declarar: “En el meu primer any a Espanya he descobert que, per guanyar la Lliga, el Barça necessitarà fer-ho amb molts punts de coixí”, tal com va fer tres anys més tard, el 1974, quan, per fi, el Barça va guanyar la Lliga.

Històries de superació esportiva