02/03/2013

El Bernabéu: l'escenari ideal per tornar el cop

3 min
SEMPRE PERSEGUIT  Leo Messi fent un control orientat per allunyar-se de Xabi Alonso durant el clàssic de dimarts al Camp Nou.

Madrid (enviat especial)El destí no sempre dóna dues oportunitats. Però el calendari, en aquest cas, sí. Pocs dies després de marxar amb els ulls tristos de la gespa del Camp Nou, el Barça té l'oportunitat de refer-se contra el mateix adversari. El clàssic d'avui al Santiago Bernabéu (16 h, Canal+), de sobte, té més importància de la prevista, ja que es converteix en un test del Barça contra ell mateix. Una oportunitat per allunyar els dubtes que han aparegut en el camí últimament. La millor manera de refer l'errada de Milà no deixa de ser arreglar la derrota de la Copa contra el Madrid.

L'equip de Jordi Roura i Tito Vilanova té durant els dies vinents dos duels contra els dos equips que han alterat el seu estat d'humor. Malgrat que el duel més important és contra els italians, el duel del Bernabéu té una càrrega simbòlica molt forta, tant per l'adversari com per l'estat anímic dels dos rivals. Jordi Roura i el seu cos tècnic han treballat intensament en dos aspectes per a aquest dia: el tàctic, preparant un equip titular que de ben segur serà diferent del de la Copa, i l'anímic, transmetent confiança als jugadors però a la vegada apel·lant al seu orgull. L'objectiu ha estat transformar les mirades perdudes i tristes de dimarts en altres de desafiants i guanyadores. "El dia del Madrid no estàvem com era habitual i això s'ha traduït en pessimisme. És molt difícil estar a un bon nivell durant tot l'any, i no tinc cap dubte que tornarem a guanyar partits i que competirem per tot. Si hi ha alguna cosa inqüestionable és l'actitud de l'equip", assegurava el segon entrenador abans de viatjar cap a la capital espanyola.

El partit és especialment estrany per al Madrid. L'equip de Mourinho, eufòric, sap que s'ho juga tot a la Champions. Ja dóna gairebé per perduda la Lliga, ja que està a 16 punts de líder, de manera que el més normal seria que fes rotacions just abans de volar a Old Trafford. Però una derrota a casa contra l'etern rival trencaria l'encanteri creat amb el triomf al Camp Nou. El tècnic portuguès, doncs, no menysprea el partit. Però farà rotacions, pensant especialment en l'estat físic de jugadors com Xabi Alonso i Pepe.

Vilanova i Roura, per la seva banda, confien tenir al 100% Messi, que ha patit un procés febril aquesta setmana. Ahir l'argentí es va entrenar amb el grup i, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, serà titular al Bernabéu. Al voltant de l'argentí, dubtes. Xavi, amb un trencament fibril·lar, es va quedar a Barcelona. I Thiago demana pas per oferir velocitat i desequilibri.

Conscient del mal que fan les contres blanques, el cos tècnic pensa en un equip solidari que intenti jugar en pocs metres, apostant pel toc de Thiago i Iniesta. Alexis podria ser perdonat -ahir va tornar a la convocatòria després de perdre's l'enfrontament de Copa per decisió tècnica- i Tello i Villa són altres alternatives en un equip que, de sobte, no té un onze de gala. Un fet que obre un ventall d'opcions fantàstic per intentar trobar solucions i fer mal al Reial Madrid precisament a casa seva.

"La nostra obligació és estudiar el rival, i després de tornar a analitzar el partit hem vist els problemes que hem tingut, que són bastant clars", explicava el segon entrenador. Però Roura és conscient que no n'hi ha prou detectant què ha fallat: "Una altra cosa és poder solucionar-ho, perquè a vegades jugues contra grans rivals", aclaria Roura.

Des de la derrota de dimarts el Barça ha intentat fer-se fort, recordant-se una vegada i una altra quins són els punts forts. S'ha llepat les ferides amb un vestidor que ha decidit donar-ho tot els pròxims partits per recuperar la calma perduda. "Els jugadors s'han recuperat. El primer dia estàs més baix però després ets conscient que això és una competició nova, nosaltres som els líders i hem d'intentar tornar allà [al Bernabéu] i guanyar", comentava Jordi Roura.

L'objectiu dels jugadors ara és crear un escenari plàcid per quan Tito Vilanova torni de Nova York. I per fer-ho el cos tècnic ha fet el que fa mesos que du a terme: preparar el partit amb dedicació, estudiar cada detall del rival i meditar quines són les solucions ideals. Unes solucions que es posaran en pràctica avui en un estadi que rebrà eufòric el Barça, malgrat que l'invitat d'aquesta tarda és un equip que està 16 punts per sobre a la classificació. "No sé què opina la gent, però hi ha una veritat inqüestionable, i és que si tenim aquest avantatge a la Lliga és perquè hem estat extraordinàriament bé", assegurava un tècnic que entenia les crítiques que ha rebut l'equip els últims dies però que es negava a compartir-les.

stats