Publicitat
Publicitat

FUTBOL INTERNACIONAL

Celtic i Barça, dos clubs multats per portar banderes al camp

L’afició escocesa va portar banderes palestines contra el Hapoel

El Centre Lajee, a Betlem, va rebre la visita ara fa una setmana d’un grup d’aficionats del Celtic de Glasgow, carregats amb samarretes del club escocès, pilotes de futbol i regals per als nens que gràcies a aquest centre practiquen esport. El Centre Lajee dinamitza diferents camps de refugiats palestins de Cisjordània organitzant activitats culturals i esportives, cursos per a nens i oferint assistència mèdica als més necessitats. “L’ajuda de l’afició del Celtic ens servirà per comprar medicaments”, va comunicar el centre, després de saber que rebrien un taló per valor de més de 150.000 euros.

L’afició del Celtic de Glasgow té un llarg historial d’activisme polític, sancions i multes. Abans de rebre el Hapoel Beer Sheva, campió de la lliga d’Israel, a la Champions, el grup organitzat més important d’aficionats, la Green Brigade, va posar-se d’acord amb diferents organitzacions de suport a Palestina escoceses per portar moltes banderes palestines al Celtic Park. “El missatge és evident: deixar clar que estem en contra de l’ocupació dels territoris palestins, del tracte que pateixen els seus habitants. No estem en contra dels ciutadans d’Israel”, van dir els responsables de la Green Brigade, que van recordar que animen un jugador d’Israel al Celtic, Nir Bitton. L’afició del Celtic, però, sabia que portar banderes comportaria una multa al club de la UEFA. I així va ser. Ara bé, ja abans de rebre la multa s’havia posat en marxa una campanya per recollir fons a les xarxes amb un doble objectiu: donar al club els diners de la multa i donar els fons per a l’associació Medical Aid for Palestinians, que treballa amb el Centre Lajee de Betlem. La UEFA considera que portar banderes de Palestina als partits de la Champions és fer política, ja que cap club palestí la juga, fet que comporta multes. “En resposta a aquest acte polític de la UEFA, estem decidits a millorar el futbol, demostrant que pots ajudar els altres recollint diners per als més necessitats de Palestina”, va afegir la Green Brigade, grup que s’ha fet un fart de rebre multes, ja que sol portar banderes i pancartes de clar contingut polític. “El Celtic és un club polititzat. Som el club dels irlandesos que van arribar a Glasgow, on van patir maltractaments. Som un club resistent i la Green Brigade no oblida les arrels. Som un grup contra el racisme, el feixisme i el sectarisme. Un club republicà irlandès solidaritzat amb altres pobles -diu el James, membre d’aquest grup que neix el 2006-. Podem entendre a la perfecció el Barça. Contra el Barça nosaltres també portarem estelades”, afegeix. Al partit de lliga d’ahir contra l’Aberdeen es van veure banderes irlandeses, escoceses, catalanes i basques.

Les normes de la UEFA prohibeixen “portar banderes, objectes i els càntics amb un missatge que no tingui relació amb l’esport”. A més, “no es poden autoritzar actituds relacionades amb la política, la religió o que siguin provocatives contra els altres”. El Celtic, doncs, va ser multat per les banderes contra el Hapoel. Aquestes normes també han provocat els últims anys multes al Barça per les estelades al Camp Nou o a la final de la Champions, cas que encara no s’ha tancat, amb recursos del club i de l’afició al TAS. “Estic molt orgullós de com actua la meva afició. Quan vam jugar contra el Celta el 2002 vam recollir fons per als afectats pel petroli del Prestige. Quan hem jugat a l’est d’Europa hem recollit diners per a orfenats”, comenta el Bill, soci del Celtic, que admet que hi ha debat a la graderia del Celtic Park. “Els de la Green Brigade són radicals, no són sants, per culpa seva tenim multes. Però en l’afer de les banderes estic amb ells”, afegeix el Bill.