02/04/2013

Cor europeu, diners de Qatar

3 min

París (enviat especial)El president del PSG, Nasser al-Khelaifi, té la base d'operacions a l'exclusiu Hotel Park Hyatt, just al costat de la famosa plaça Vendôme de París. Amb 39 anys, aquest extenista que va arribar a ser el 995 al rànquing de l'ATP és l'encarregat de dirigir el club francès, que oficialment és propietat de Qatar Sports Investments, una empresa que a la vegada pertany a la família reial de Qatar. En menys de dos anys el PSG ha passat d'estar a punt de fer fallida econòmica a liderar la lliga francesa i caminar cap al tercer títol de la seva història. I ho ha fet gastant més de 200 milions d'euros en jugadors com Ibrahimovic, Beckham, Lavezzi i Pastore.

Tres dels vuit equips classificats per als vuitens de final de la Lliga de Campions viuen d'alguna manera dels diners de Qatar: PSG, Màlaga i FC Barcelona. "Per ser importants cal ser coneguts", diuen que va dir el xeic de Qatar quan aquest estat va iniciar la seva estratègia d'expansió internacional. Disposat a invertir els diners que generen les seves reserves de gas en negocis que els assegurin la protecció dels estats internacionals i els ajudin a convertir-se en un dels estats més poderosos del món, els qatarians han invertit en diferents sectors. L'esport n'és un. L'origen de l'operació de compra del PSG és una reunió del 23 de novembre del 2010 al Palau de l'Elisi amb el llavors president francès, Nicolas Sarkozy; el príncep Tamin bin Hamad al-Thani, i el president de la UEFA, Michel Platini. Sarkozy va proposar a Al-Thani invertir en el PSG, llavors en crisi, i Al-Thani va demanar el suport de Platini en la cursa per organitzar el Mundial del 2022. Platini, que inicialment donava suport a la proposta dels Estats Units, va votar a favor de la candidatura de Qatar. I aquest estat va comprar el PSG, com volia Sarkozy, l'estiu del 2011. Poc després, el fill de Platini, advocat, era contractat per Qatar Sports Investments.

L'estat de Qatar, però, no ha invertit tants diners per caprici ni per tornar favors. La seva idea és guanyar-se l'amistat d'estats potents i unir la seva imatge a marques d'èxit com el Barça. Qatar inverteix diners per salvar bancs anglesos de la fallida, ha creat projectes humanitaris en banlieues de París, es va interessar a invertir a l'aeroport del Prat i patrocina el Barça. Una estratègia ben treballada, malgrat que el president del PSG afirma que la feina que fan al "club no té res a veure amb la política". "Aquest és un club francès i treballem per als nostres aficionats francesos. No tenim relació amb la política del nostre país", afirma. Nasser al-Khelaifi, però, també presideix BeIN Sport, la branca de la cadena de televisió Al Jazeera que ha comprat els drets televisius de la lliga francesa.

"El PSG serà com el Madrid o el Barça algun dia, no sabem quan, però ho serà", afirma el tècnic de l'equip parisenc, Carlo Ancelotti. De moment, Al-Khelaifi treballa en projectes per construir un estadi més gran o remodelar el Parc dels Prínceps. "L'estadi del Barça és el doble de gran. Representem París, ens cal un estadi més gran", argumenta. El problema és que el Parc dels Prínceps està catalogat com a monument i no es pot remodelar. El PSG, però, no deixa de créixer i Al-Khelaifi admet que els qatarians viuen amb eufòria aquesta temporada, ja que el Manchester City -un club amb diners dels seus rivals d'Abu Dhabi- no ha passat la primera fase de grups. I mentrestant ells han arribat als quarts de final, on s'han trobat amb un club patrocinat per ells mateixos, ja que l'acord del Barça és amb Qatar Sports Investments. De fet, dins de la UEFA s'estudia si aquest cas suposa un incompliment de les normes, que prohibeixen ser propietari de diferents clubs. Més confús és el cas del Màlaga, comprat per una branca de la família reial en una operació en què hi havia en joc interessos immobiliaris a la costa andalusa.

Un altre punt fosc del PSG fa referència a les pèrdues acumulades. Segons les normes de la UEFA, si un club en té moltes pot ser multat o expulsat de la Champions, com li pot passar al Màlaga. El PSG tenia deutes de 130 milions d'euros i de sobte va signar un acord amb l'agència de turisme de Qatar per 120 milions. Segons alguns experts, aquest acord no seria un patrocini, seria una injecció de capital fora de les normes. És a dir, il·legal. Una manera diferent de seguir portant milions de Qatar al futbol europeu.

stats