Barça
Misc 10/05/2019

Crònica d’un divorci al Barça

La derrota a Anfield fa encara més gran la distància entre la directiva i el vestidor del primer equip

i
Toni Padilla
3 min
Gerard Piqué i Sergio Busquets durant el partit del Barça a Anfield en què l’equip blaugrana va quedar eliminat de la Lliga de Campions contra el Liverpool.

BarcelonaQuan Ernesto Valverde ja havia comunicat a la UEFA l’alineació del Barça a Anfield i les graderies de l’estadi del Liverpool s’anaven omplint, la comitiva de la directiva blaugrana es va obrir pas entre els aficionats anglesos i catalans per trobar-se amb Josep Maria Bartomeu, que era amb el president del Liverpool, davant del monument que recorda els 96 aficionats del club red que van perdre la vida en la tragèdia de l’estadi de Hillsborough el 1989. Mentre Bartomeu deixava una corona de flors, diferents aficionats van acostar-se a la comitiva blaugrana. “Ja ho tenim fet, han après de la desfeta de Roma, no tornarà a passar”, deia un pes pesant de la directiva, en tercera persona, referint-se als jugadors i Valverde. Però tres hores després el Barça tornava a estar eliminat i els mateixos protagonistes es mostraven més indignats que tristos. “Com ha pogut tornar a passar? Aquesta derrota tindrà conseqüències”, va dir un directiu. El vol de tornada va ser un funeral i només Bartomeu va saludar els jugadors, breument, entenent que no era el moment per a debats ni per demanar explicacions. Directius i esportistes van arribar per separat, com si visquessin en dos mons separats.

I de fet viuen en dos planetes separats. Des de fa algunes temporades la distància entre la llotja i la Ciutat Esportiva sembla més gran, amb diferents veus dins dels despatxos que es queixen del poder que tenen uns jugadors que han anat renovant els seus contractes a l’alça sense guanyar la Champions. “No s’han de prendre decisions en calent, però cal analitzar què ha passat”, diu oficialment el Barça, però la desfeta d’Anfield donarà pas a moviments per renovar un vestidor que per primer cop des de fa mesos també ha dubtat del projecte. La derrota d’Anfield va canviar-ho absolutament tot en dues hores. “Són dies difícils, però precisament per això cal tenir el cap fred”, diu un portaveu del club, sense amagar que el somni del triplet s’ha convertit ara en un malson que ha provocat una guerra de retrets entre diferents àrees del club que ja portaven temps sense veure les coses igual. La directiva considera que ha renovat els jugadors, els ha donat bons sous després de fer un esforç econòmic i el resultat no ha estat guanyar el títol més desitjat, la Champions. Per la seva banda, els jugadors no han vist mai interlocutors clars als despatxos amb coneixements futbolístics, però fins ara havien sortit guanyadors de gairebé totes les negociacions, com les renovacions de contractes o tenir un tècnic que els jugadors valoren, com Valverde. Un Valverde, per cert, que avui parlarà en roda de premsa amb ombres sobre el seu futur en l’horitzó. El seu entorn no veu cap motiu pel qual s’hagués de plantejar marxar, mentre a la directiva ningú sembla disposat a fer el pas d’acomiadar un tècnic que pot guanyar dues Lligues i dues Copes en les seves dues primeres temporades. Les desfetes de Roma i Liverpool, però, han fet que més d’un digui de manera informal que si Valverde marxés no plorarien.

Des que Origi va marcar el 4-0 en un gol que es recorda al Camp Nou com l’exemple de com no s’ha de competir en un partit, la direcció esportiva i el club han anat parlant sobre quin camí s’hauria de seguir. El nom de Griezmann torna a sonar amb força, i de fet, tal com va informar Mundo Deportivo, ja es va valorar fitxar-lo fa setmanes, abans del desastre de Liverpool. La clàusula del francès tornarà a ser de 120 milions d’euros al juliol, moment en què el Barça podria intentar insistir per un futbolista que va ser xiulat pel Camp Nou quan va jugar-hi fa poques setmanes amb l’Atlètic de Madrid. L’altre nom sobre la taula és De Ligt, el jove defensa de l’Ajax que vol venir al Barça per ser company de plantilla de Frenkie de Jong, el migcampista que ja ha estat fitxat pel Barça. Aquestes dues operacions, Griezmann i De Ligt, costarien més de 200 milions, motiu pel qual el club admet que aquest estiu la idea és vendre algunes peces importants per fer caixa i de passada equilibrar l’economia d’un club que ja destinava més diners dels que recomanen els experts als sous dels jugadors. Però si abans d’Anfield la directiva estava disposada a fer un esforç per renovar jugadors, ara ja no. Bartomeu no volia passar a la història com el president que va deixar marxar futbolistes de pes, però la desfeta de Liverpool ha tornat a posar el nom de Rakitic a la llista de sortida. El croat de 31 anys, va indignar més d’un treballador del club quan va anar a la Feria d’Abril de Sevilla menys de 24 hores després de caure a Liverpool. A més de noms com Cillessen, Rafinha, Murillo i Vermaelen, que marxen segur, el club també intentarà vendre altres noms importants com Umtiti o Coutinho per guanyar diners i intentar recuperar una mica de pes davant d’un vestidor que sense Champions queda una mica més despullat.

stats