Misc 27/09/2013

La FIFA i el món del futbol es juguen part del seu prestigi a Qatar

Sindicats i ONGs demanen emprendre accions contra l'emirat per l'incompliment dels drets laborals

i
Toni Padilla
3 min

BarcelonaLa FIFA no considera la possibilitat de retirar a Qatar la condició d'organitzador del Mundial del 2022. Malgrat les últimes informacions referents als abusos laborals que pateixen els immigrants que treballen en aquest estat, la posició de la FIFA és ferma i l'únic debat que admet ara mateix és la possibilitat que el Mundial de Qatar es faci durant l'hivern i no durant l'estiu. Res més.

L'emirat de Qatar s'ha convertit en el centre de la polèmica des que ha apostat amb força pel futbol. De fet, la comissió d'ètica del màxim organisme mundial investiga el procés d'elecció d'aquest estat com a seu del Mundial, ja que les ingerències polítiques estan prohibides per la FIFA. I el mateix president de la FIFA, Joseph Blatter, les ha reconegut: "Alguns caps de govern europeus van recomanar als seus compatriotes que podien votar per Qatar, perquè estan lligats a aquest país per forts interessos econòmics", va dir en referència a un sopar entre el que llavors era el president de França, Nicolas Sarkozy, l'emir de Qatar i el president de la UEFA, Michel Platini. Platini i Blatter mantenen una pugna soterrada de cara a les pròximes eleccions a la presidència de la FIFA, malgrat que obertament cap dels dos no ha anunciat la seva candidatura a la federació.

El Mundial de Qatar del 2022 serà un dels temes sobre la taula en la reunió del comitè executiu de la FIFA que se celebra els dies 3 i 4 d'octubre a Zuric, però, segons fonts de la FIFA, només es tractarà la possibilitat de traslladar el Mundial de l'estiu a l'hivern, ja que algunes federacions així ho han proposat. En canvi, no està previst donar una versió sobre les informacions publicades pel diari britànic The Guardian sobre les condicions de treball dels immigrants a Qatar, amb un ritme d'una mort diària. Jim Boyce, vicepresident de la FIFA, sí que ha proposat obrir una investigació després de parlar amb els periodistes de The Guardian .

La Confederació Sindical Internacional ha denunciat que la FIFA "no té en compte la situació que pateixen els obrers que treballen en la construcció d'infraestructures" per al torneig. Actualment hi ha 1,2 milions de treballadors immigrants "forçats a treballar amb temperatures extremes i absència de tota protecció de drets laborals", segons la secretària general de l'organització sindical, Sharan Burrow. Al juliol es va registrar un nombre rècord de treballadors morts en aquestes condicions, amb la mort de 32 obrers nepalesos, la majoria d'uns vint anys.

Centenars de morts

Qatar ha anunciat que necessitarà entre 500.000 i un milió d'obrers addicionals per a la construcció d'infraestructures de cara al Mundial, un fet que suposa un augment del 30% respecte a la xifra actual. El Nepal, el país que ha patit la mort de més treballadors, ha reconegut aquests fets i l'ambaixador nepalès a Qatar hauria estat expulsat per les autoritats locals per haver definit l'emirat com "una presó a l'aire lliure". El 2010 191 treballadors d'aquest país ja van perdre la vida treballant a Qatar, malgrat que les autoritats locals parlen d'una mitjana de tres morts cada any, ja que utilitzant un parany legal només fan públiques les morts de treballadors amb el passaport local o un permís de residència especial. Segons diferents ONG, molts treballadors estrangers són enganyats amb sous que llavors no es paguen i molts cops es retenen per evitar que marxin. La informació del diari The Guardian parla de passaports confiscats i obres en què els obrers no podien beure aigua malgrat treballar a 45 graus de temperatura. Consultat per l'ARA, un dels responsables de Humans Right Watch, Nicholas McGehan, afirma que "no podem tenir un Mundial en un estat que en qüestions de drets dels treballadors segueix al segle XIX".

Aidan McQuade, directora de la principal organització contra l'esclavatge, Anti-Slavery International, creu que "aquestes condicions de treball i el nombre impressionant de morts dels treballadors vulnerables van més enllà de treballs forçats a l'esclavitud de l'antiguitat, en què els éssers humans són tractats com a objectes". Qatar té la proporció més alta dels treballadors estrangers en la població interna al món, ja que més del 90% són immigrants. Un 40% d'aquests treballadors són del Nepal. El 2012 uns 100.000 treballadors d'aquest país van arribar a Qatar.

Els organitzadors del Mundial van afirmar en un comunicat que se senten "consternats" pels resultats de les últimes investigacions, un comunicat que afirma que "no hi ha cap excusa si un treballador, de Qatar o de qualsevol altre lloc, és tractat d'aquesta manera". Segons el comitè organitzador, es tractaria de casos d'empreses subcontractades en obres que encara no tenen res a veure directament amb el Mundial.

stats