FUTBOL

La FIFA, destinada a seguir en mans de Joseph Blatter

El suís ho té tot de cara per ser reescollit president

La FIFA va inaugurar el seu congrés anual amb totes les mirades posades en el seu president, Joseph Blatter, que optarà avui a un cinquè mandat amb 79 anys. Blatter, just quan la justícia nord-americana i la suïssa investiguen la corrupció a l’organisme que controla el futbol mundial, va defensar la seva innocència, presentant-se com un dels principals valedors del joc net. “Sé que molta gent creu que sóc responsable de molts fets i de la reputació de la comunitat global del futbol, ja sigui la decisió sobre la seu d’un Mundial o un escàndol de corrupció. Però nosaltres, o jo, no podem vigilar el que fa tothom. Si la gent vol fer una cosa dolenta, també intentaran amagar-ho”, va dir el suís, que durant els últims anys ha vist com les acusacions de corrupció consolidaven la seva posició, en afectar alguns dels seus opositors.

El president de la UEFA, Michel Platini, havia demanat personalment a Blatter renunciar a la seva candidatura, però Blatter no l’ha escoltat. Platini, a més, va afegir que gairebé totes les federacions europees votaran en contra de Blatter, i donaran el seu vot al príncep Ali bin Hussein, germà del rei de Jordània. Platini no va ser l’únic a demanar-li que marxi. També ho van fer el vicepresident de la FIFA, el britànic David Hill, que afirma que dimitirà si Blatter és escollit de nou, i el primer ministre britànic, David Cameron. Els grans opositors a Blatter són les federacions europees i els Estats Units.

Blatter afrontarà avui les eleccions amb el suport segur de gairebé totes les federacions que no són europees, així com Rússia. És a dir, té totes les opcions de guanyar. 209 associacions disposen d’un vot per escollir el president de la FIFA, amb mandats de quatre anys. “És la meva responsabilitat cuidar la reputació i el benestar de l’organització i trobar maneres d’arreglar les coses”, va dir Blatter just quan la FIFA viu una forta crisi per les acusacions de la justícia nord-americana contra alts responsables de la FIFA, acusats de concedir a certes empreses els drets de transmissió, publicitat i organització d’esdeveniments futbolístics als Estats Units i l’Amèrica Llatina. El mateix dia el ministeri públic de Suïssa va informar de l’obertura d’una investigació penal sobre l’atribució de les seus per als Mundials del 2018 a Rússia i del 2022 a Qatar.

Joseph Blatter, treballador de la FIFA des del 1975 i president des del 1998, té el suport de gairebé totes les federacions asiàtiques i africanes, així com moltes d’americanes. “Malgrat que el príncep és asiàtic, la major part de federacions asiàtiques defensen Blatter. Té controlats aquests vots, ja que ha pres poder a Europa, apostant pel desenvolupament global del futbol”, diu el periodista jordà Mohammad Hussein, poc optimista de cara al triomf del representant del seu país. “Blatter deixa caure els que l’han votat quan veu que els enxampen. Ell mai es taca les mans”, afegeix.

Si cap dels dos candidats aconsegueix 139 vots, es procedirà a una segona volta en què guanyarà qui obtingui majoria simple. Platini afirma que en cas de triomf de Blatter, no descarta boicotejar la FIFA, fet que obriria una guerra civil sense precedents. Blatter, però, recorda a tothom que el gran defensor d’organitzar un Mundial a Qatar va ser, precisament, Platini.