Publicitat
Publicitat

Gerardo Martino, amb el cor a Rosario i el cap a Barcelona

La major part de la seva família viu a l'Argentina i pateix per la seva feina

Gerardo Martino pateix per culpa de la seva feina. Un patiment que tenia ben clar que no podria evitar i porta amb seriositat. L'entrenador del Barça viu separat de la seva família perquè dos dels seus tres fills no viuen a Catalunya, ja que ja tenen la seva vida organitzada a Rosario. La filla gran, Maria Noel, és advocada. La mitjana es diu Maria Celeste i és l'única que viu ara mateix a Barcelona al costat del seu pare, al pis que han llogat al barri de Pedralbes. I el fill petit, Gerardo Andrés, té 17 anys i juga a l'equip juvenil del Newell's Old Boys. Als camps de futbol el coneixen com a Tatita i no es perd mai cap partit del Barça, sigui a l'hora que sigui.

Gerardo Martino va comentar als seus familiars que entrenar el Barça seria una prova per a tots ja abans de les dues primeres derrotes. La seva dona, Angélica Cosenza, ho tenia clar i intenta ser al costat tant del seu marit com dels seus fills. Es van conèixer a l'escola quan eren menuts i porten tota una vida plegats, motiu pel qual sap prou bé com funciona el futbol. Han viscut al Paraguai, Xile i Buenos Aires. Però la distància amb Barcelona és diferent, així com el ressò mediàtic d'aquest club. La seva dona va passar les primeres setmanes amb ell, però després va tornar a l'Argentina per estar amb el fill petit. Ja abans de la primera jornada de Lliga, Martino tenia clar que les dinàmiques dins del Barça eren diferents, amb més actes institucionals i més hores de feina.

La distància amb casa seva tampoc ajuda un entrenador que, segons els seus amics, s'estima molt ser amb la seva gent. Un entrenador que gairebé sempre ha treballat a l'Amèrica del Sud. L'única feina que havia tingut a Europa fins ara va ser el 1991, quan va jugar uns mesos al Tenerife. Llavors es va perdre el naixement de la seva segona filla. Com en el cas de Messi, Martino també té la família dividida entre Barcelona i Rosario, la ciutat que està seguint tot el que fa el Barça, ja que dos dels seus fills, Martino i Messi, són dos dels puntals de l'entitat blaugrana. Javier Mascherano també té les arrels no gaire lluny de Rosario i és aficionat del Central, l'etern rival del Newell's.

A Rosario l'actualitat del Barça es consumeix cada dia més. Però les crítiques al joc de l'equip no s'acaben d'entendre, ja que l'equip lidera la classificació. En les edicions digitals dels diferents diaris de Rosario, les notícies sobre les crítiques provoquen desenes de comentaris en què es diu que Martino les rep pel fet de no ser català.

Martino tornarà per Nadal a casa, on ha tornat fins ara dos cops, un dels quals per la mort del seu pare. A Rosario sempre hi té el cor. A Barcelona, el cap. Dins del Barça es valora la serietat del tècnic, que treballa intensament per adaptar-se millor a un lèxic i a una manera de treballar futbolística diferent de la que ha conegut. A casa seva pateixen, ja que els èxits i les crítiques creuen mig món fins a arribar a les seves orelles.