Publicitat
Publicitat

BARÇA

El dia que el Granada va ser convidat a un partit històric a l'estadi

El 28 d'octubre del 1973 Johan Cruyff va debutar en partit oficial amb el Barça. Ara fa una mica més de 40 anys, el Granada, el mateix rival d'avui, va ser el convidat a un partit que per molts va marcar un abans i un després dins del Barça. Cruyff, el fitxatge llavors més car de la història del futbol, va jugar molts amistosos amb el Barça en espera del permís de la UEFA per debutar. Un permís que va arribar just el mateix dia del partit gràcies a les gestions del gerent Armand Carabén. El Barça va guanyar per 4-0 amb dos gols de l'holandès.

Aquell Granada que durant els anys 70 es va fer el seu lloc a Primera, amb fama d'equip dur, va ser la seva primera víctima. El Barça era penúltim. I, un cop va debutar Cruyff, no va perdre cap més partit d'aquella Lliga, que es va guanyar, amb el 0-5 al Santiago Bernabéu com a targeta de presentació. Cruyff va jugar cinc anys al Barça, però la seva arribada es recorda més pel que va significar. Per la pèrdua de la por, per deixar de sentir-se inferiors, per la llibertat associada al seu pentinat, la manera de vestir i de pensar. Pel seu joc modern. El Barça va passar a ser un equip en colors, quan abans es pensava en blanc i negre.

El Madrid i el Barça volien fitxar Cruyff, però el llavors president, Agustí Montal, recorda: "Vam ser més ràpids, pactant el traspàs amb el jugador per 60 milions de pessetes. Havíem tingut contactes amb ell des del 1970 i quan es va donar permís per fitxar estrangers, que durant uns anys no es podia, no es va dubtar. Gràcies a l'Armand Carabén es va signar un primer acord a l'agost. Després hi va haver diversos problemes, i el vam fitxar, per sort". 40 anys després, Cruyff encara és un dels protagonistes del dia a dia dins del club. És història.