i
Toni Padilla
2 min
UN ARBITRATGE POLÈMIC
 Els grecs protesten a Velasco Carballo l'expulsió de Sokratis Papastathopoulos, el jugador que es veu just darrere de l'àrbitre madrileny.

Grècia va donar la primera sorpresa de l'Eurocopa. Polònia, un dels dos amfitrions, va passar de l'eufòria a la por en pocs minuts a mesura que l'equip entrenat per Fernando Santos feia mèrits per guanyar i se sobreposava a una expulsió injusta de Papastathopoulos als 44 minuts del primer temps.

El partit inaugural va ser una petita joia, un petit partit amb molts matisos. Els polonesos, orgullosos de l'Estadi Nacional de Varsòvia i amb el suport d'un poble disposat a poder treure pit amb l'Eurocopa, van sortir a totes i es van menjar els grecs durant 20 minuts de domini local insultant. L'equip de Smuda, agressiu en la pressió, va atacar una vegada i una altra per la banda dreta aprofitant la feina feta pel Borussia de Dortmund: el lateral Piszczek, l'extrem Blaszczykowski i el davanter Lewandowski juguen plegats a l'equip campió alemany i ahir van fer estralls per aquesta banda, com en la jugada de l'1-0, obra de Lewandowski amb un bonic cop de cap.

Polònia, molt superior, de mica en mica va anar perdent el control del matx en no poder mantenir un ritme tan frenètic. Grècia, que des de l'arribada del tècnic Fernando Santos no ha deixat de treballar per treure's de sobre la fama d'equip defensiu, va fer-se propietària de la pilota i del terreny de joc. I això que abans del descans ja havia perdut els seus dos centrals titulars. Primer, Avraam Papadopoulos va lesionar-se, i acte seguit Papastathopoulos va veure en pocs minuts dues targetes grogues en jugades que, directament, no eren ni falta. El madrileny Velasco Carballo va deixar els grecs tocats i indignats optant per no xiular un possible penal dels polonesos per mans de Perquis dins de l'àrea.

Salpingidis ho canvia tot

Malgrat estar per darrere en el marcador i en inferioritat numèrica, Grècia va sortir del vestidor amb molt de caràcter. El tècnic portuguès Fernando Santos va donar entrada a Salpingidis per Sotiris Ninis, un jugador que surt d'una lesió i que no va fer gaire cosa durant els minuts que va ser sobre la gespa. I el davanter del PAOK va canviar el partit. Als 50 minuts Salpingis va empatar després d'un mal rebuig de la defensa local. Als 69 minuts, una altra vegada Salpingidis va guanyar l'esquena dels centrals polonesos i va forçar un penal en què el porter Szczesny va veure la targeta vermella. Una expulsió de llibre. Amb el porter de l'Arsenal expulsat i el porter del Manchester United Fabianski lesionat, la porteria polonesa quedava en mans del jugador del PSV Eindhoven Przemyslaw Tyton. I Tyton, que havia jugat només cinc partits amb la selecció, va aturar el penal del veterà Karagounis, que el 2004 ja havia marcat en el partit inaugural.

Fins al final del matx, Grècia va buscar el segon gol amb més energia que una Polònia moralment desfeta. Jugant els dos equips amb deu homes, la Grècia de Fernando Santos va dominar guiada per un Karagounis tot caràcter. Samaras, però, va desaprofitar dues ocasions clares de gol i quan Salpingidis va fer l'1 a 2, Velasco Carballo, molt criticat pels grecs, va anul·lar el gol per fora de joc just abans de la centrada.

Grècia perd dos centrals per al segon partit, davant dels txecs, però surt del partit inaugural amb el cap ben alt. L'optimisme del polonesos, en canvi, va durar dues hores, el temps de la cerimònia inaugural i els primers 45 minuts.