06/11/2011

Guardiola i Bielsa: D'amics a contrincants

3 min
UN BOIG AMB ENCANT Segons Guardiola, el tècnic de l'Athletic Club, Marcelo Bielsa, és un entrenador "diferent  de tots els altres del món".

Josep Guardiola i Marcelo Bielsa es van intercanviar floretes ahir, just abans de convertir-se per primer cop en la seva carrera en adversaris. El duel entre l'Athletic Club i el Barça permetrà als dos entrenadors retrobar-se després d'anys de seguir-se des de la distància. El tècnic de Santpedor mai ha amagat l'admiració per l'entrenador de Rosario, a qui va visitar el 10 d'octubre del 2006 a casa seva, quan es diu que es van passar més de 12 hores parlant de futbol i mirant vídeos a l'ordinador a casa de l'actual tècnic dels bascos. L'escriptor i director David Trueba va acompanyar Guardiola en aquell viatge en cotxe de Buenos Aires a Rosario. Aquell 2006 Guardiola havia volat a l'Argentina en una espècie de viatge iniciàtic per conèixer entrenadors dels quals admirava coses, com Menotti, Lavolpe o un Marcelo Bielsa que ahir va definir l'estil del tècnic català com a "revolucionari". Avui es retroben.

Guardiola i Bielsa no s'han vist mai més en persona, però l'admiració no s'ha alterat. Han mantingut el contacte via telefònica, especialment quan va tocar parlar d'Alexis Sánchez, a qui Bielsa ha dirigit amb la selecció xilena. El tècnic argentí, però, ha reconegut als seus cercles pròxims que no s'ha atrevit a trucar a Guardiola, ja que està impactat per la grandesa dels èxits d'aquest home a qui va rebre a casa seva. Conscient que aquest viu immers en una espiral de feina que deixa poc espai al descans, Bielsa ha callat, com altres cops. L'argentí, de fet, és un personatge introvertit, poc amic de fer-se veure en públic. Quan els directius de la federació xilena van tractar la seva contractació com a seleccionador, per exemple, Bielsa es va oferir per pagar un sopar a tothom. Sopar que va pagar però al qual no va fer acte de presència, sinó que va enviar un xofer que es va excusar explicant que qui va ser entrenador del Newell's Old Boys no és amic de la "vida social".

Una font d'inspiració

Guardiola, de fet, s'ha inspirat en moltes coses de Bielsa. Com quan va decidir que no faria entrevistes personals com a tècnic del Barça. Decisió que el Loco va prendre quan va fer-se càrrec de la selecció argentina, el 1998. Conscient de la impopularitat d'aquesta decisió, Bielsa va acceptar estoicament rodes de premsa sense límit de temps, que més d'un cop duraven més d'una hora. Guardiola fa el mateix. En públic parla de tot i contesta a tothom.

Però Guardiola és més obert que Bielsa i no fa un lleig a actes socials. Per exemple, ja ha fet un pas endavant diversos cops per conèixer un entrenador que li ha cridat l'atenció. El de Santpedor no s'està de presentar-se ell mateix. Ho va fer amb Juanma Lillo quan entrenava l'Oviedo després d'un partit al Tartiere i ho va fer amb Bielsa, després d'escoltar algunes declaracions d'ell quan era seleccionador argentí, en què afirmava que no podia entendre cap altra manera d'afrontar un partit que no fos la de ser protagonista i intentar jugar al camp contrari.

Suport des del 2002

Guardiola lloaria Bielsa en el moment més complicat de la seva carrera, just després del Mundial del 2002. Mundial en què l'Argentina era favorita abans de començar i en què l'albiceleste no va passar de la primera fase en caure eliminada en un grup amb nigerians, anglesos i suecs. Llavors, el de Santpedor va escriure al diari El País un balanç del Mundial en què deixava clar que, posats a escollir: "Em quedo amb l'Argentina. Ha jugat molt bé, però ja se sap que vivim en un món en què si guanyes ets bo i si perds, tant li fa el que hagis intentat".

Tant Lillo com Bielsa han passat de ser admirats per Guardiola a admirar ells a qui va ser un fantàstic jugador. L'entrenador de l'Athletic Club va voler deixar clar ahir que ell no pot ser considerat el mestre de l'entrenador del Barça, ja que aquell 2006 només van limitar-se a xerrar i intercanviar opinions. En el to de veu de l'un i de l'altre, però, es percep que Bielsa ha seguit la trajectòria del català amb profunda admiració: "Aquest Barça és especial no pels resultats o pel sistema tàctic. En una època en què els números són els emblemes, el Barça emet missatges de més consistència que perduraran en la memòria dels que estimem el futbol per la manera en què han decidit atacar i defensar".

Guardiola, de la seva part, ha definit Bielsa com un entrenador "diferent de la resta". Un home a qui té moltes ganes de tornar a donar la mà, cinc anys després d'aquella trobada, quan cap dels dos es podien ni arribar a imaginar que es trobarien en un dels estadis amb més encant del món. La Catedral de la religió que professen aquest català i aquest argentí: el futbol.

stats