28/04/2012

Guardiola dóna el relleu

3 min

BARCELONA.Josep Guardiola i Sala, el tècnic que ha fet del Barça el millor equip del món i li ha donat 13 títols, va anunciar ahir a les 13.39 que no seguirà al club. Després de quatre temporades i un munt de mesos plens de rumors, el tècnic de Santpedor va comparèixer en roda de premsa al costat de Sandro Rosell i Andoni Zubizarreta per explicar les raons del seu comiat. Roda de premsa amb un desenllaç no previst, ja que el president Rosell va anunciar que el club ja té llest el relleu. Un relleu natural, Tito Vilanova. Però un relleu tan ràpid que va sorprendre a gairebé tothom.

La història s'ha escrit a l'ombra, als despatxos, en converses en què els actors protagonistes han guardat silenci i han aconseguit que ningú tingués clar fins avui que serà aquest empordanès treballador el relleu del tècnic de Santpedor. Home de club, Guardiola fins i tot va disculpar-se ahir per la incertesa que havia "creat": "Cap al mes d'octubre vaig comunicar al president que el final de la meva etapa era molt a prop. Però llavors no ho podia comunicar públicament ni als jugadors perquè tot hauria estat problemàtic. Ara és definitiu".

La jornada va ser llarga. A les 9 del matí el tècnic, el seu germà Pere, Rosell i els jugadors van arribar a la Ciutat Esportiva, on Guardiola va comunicar als futbolistes la seva decisió. El tècnic es va abraçar amb Messi i l'argentí va declinar ser a la posterior roda de premsa per evitar que les càmeres captessin la seva cara trista. Messi, de fet, és un dels jugadors que ha quedat més moix per l'adéu de Guardiola, però la decisió d'apostar per Vilanova ha evitat que la plantilla caigui en el desànim, ja que s'aposta per un membre d'un bloc molt unit. "S'han entrenat com bèsties, avui", bromejava Guardiola.

Passats dos quarts de dotze el club va anunciar la roda de premsa. Llavors ja se sabia que Guardiola marxava però el secret de Vilanova seguia ben guardat al fons d'una caixa forta. No seria fins passats dos quarts de dues quan davant de tota la directiva i vuit jugadors (Xavi, Puyol, Valdés, Iniesta, Piqué, Cesc, Busquets i Pedro, tots de La Masia) Rosell comunicaria una decisió que s'havia ratificat poc abans en junta directiva: "No he pres cap decisió, he acceptat la de Zubizarreta", va dir el president.

Una època de maduresa

En una gran posada en escena, el Barça va demostrar ahir la seva maduresa apostant per un model per sobre dels noms, ja que "si necessitem una cosa sempre la busquem a casa", segons Zubizarreta."El barcelonisme és més madur que mai i serà la base per construir el futur", va dir un Rosell que ha evitat setmanes de rumors sobre el substitut d'un Guardiola que va admetre haver rebut una oferta del president per seguir amb un càrrec al club, una oferta declinada. "M'he quedat buit i necessito omplir-me fora. M'he buidat, m'he desgastat i necessito omplir-me. Penso que les coses s'han de fer a curt termini i per a mi quatre anys són una eternitat".

Rosell va insistir ahir que s'havia limitat a fer cas a la secretaria tècnica d'un Zubizarreta que va dir: "Buscar un substitut era un gran repte. La decisió és fruit de diverses reflexions. La més important, continuar competint igual". Vilanova, amic i ajudant de Guardiola, afronta el repte de la seva vida. Ara ningú podrà dir que no sap qui és.

stats