Misc 23/08/2012

Història d'un dit

i
Toni Padilla
3 min
Francesc Satorra observant el famós dit de Mourinho agredint Vilanova ara fa un any.

BARCELONAFrancesc Satorra fa més de 30 anys que treballa al Camp Nou, controlant el túnel dels vestidors. Abans de cada partit surt a la gespa i dóna un senyal cap a les altures perquè soni l'himne i Manel Vic pugui dir allò de "Bona nit i benvinguts a l'estadi". Satorra va ser la persona que va veure més de prop com José Mourinho ficava el dit a l'ull de Tito Vilanova, ara fa poc més d'un any. La seva imatge es va fer tan popular que fins i tot es van confeccionar samarretes amb la frase "El del bigoti". Home treballador i discret, Satorra no va voler parlar del tema, i va suportar amb bona cara com jugadors d'equips rivals li demanaven fer-s'hi fotografies.

Vilanova i Mourinho estaven destinats a no poder seure avui a la banqueta per la sanció posterior a aquells fets, però l'indult del president de la Federació, Ángel María Villar, els deixarà fer la seva feina. "Aquest tema ja cansa. El pitjor càstig són les imatges, que sempre queden", va afirmar el català sobre tot plegat. José Mourinho, conciliador, va admetre fa poc que es va equivocar. De fet, els dos protagonistes van fer les paus quan el portuguès va saludar el català al Bernabéu, quan Vilanova va tornar als estadis ja recuperat de la seva operació.

Aquell dit de Mourinho va canviar-ho tot. Satorra va passar a ser el del bigoti , Mourinho va veure com al Bernabéu penjaven pancartes amb la frase "El teu dit ens mostra el camí" i Vilanova va fer-se famós. Fins llavors era una persona discreta, a l'ombra de Guardiola. A Vilanova aquella acció el va sorprendre. No s'esperava que el portuguès pogués arribar a l'agressió física. Poques hores després del partit Tito ja es va adonar que seria víctima d'aquell moment. A Vilanova no li agrada parlar-ne, conscient que Mourinho el va escollir a ell perquè creia que s'hi tornaria. I s'hi va tornar. Aquell dia Vilanova va aprendre molt sobre el rival d'avui. I té clar que no buscarà mai el cos a cos. A l'entorn del tècnic la consigna és clara: treballar amb calma, sense caure en lluites dialèctiques amb el rival.

El silenci del portuguès

Mourinho també en va aprendre, aquell dia. Va anar massa lluny. Mou va atacar Vilanova, ja que feia temps que s'havia emprenyat amb el tècnic català per diferents declaracions en entrevistes en què es mostrava crític amb el seu estil. Posteriorment va fer veure que no sabia qui era. "No conec cap Pito", va ironitzar. "Sí que sap qui és", va dir Xavi Hernández. Esclar que ho sabia.

El famós dit de Mourinho va satanitzar encara més el portuguès a Barcelona i va escalfar els ànims dels jugadors. "Està destruint el futbol", va dir Piqué poc després. Però aquella acció va fer reflexionar també molts jugadors del Madrid, farts de veure's relacionats amb un estil violent. Florentino Pérez també va demanar a Mourinho moderació. Podia acceptar rodes de premsa pujades de to, però no veure el tècnic del Madrid agredint un rival. Mourinho, doncs, va deixar de parlar tant. I, amb més calma, el Madrid va guanyar la Lliga.

"No em porto malament amb Mourinho", ja ha deixat clar Vilanova. Ara fa un any la rivalitat Barça-Madrid es va escalfar més que mai per culpa d'aquell dit. Un any després als dos protagonistes de l'acció les coses els van bé. L'un ha pujat de càrrec i l'altre ha guanyat la Lliga. L'únic que segueix igual és Francesc Satorra. Ho segueix controlant tot a la zona de les banquetes. Avui, però, espera un partit més tranquil.

stats