Publicitat
Publicitat

L’assemblea examina un Bartomeu ‘centenari’

El president defensarà els èxits esportius d’una entitat amb molts fronts oberts en una assemblea en què no es votarà l’acord de patrocini amb Qatar

Ara fa 100 dies Josep Maria Bartomeu passava la jornada de reflexió abans de les eleccions a la presidència del Barça acompanyat de la seva família. Un dia més tard guanyava de manera contundent els comicis i iniciava un mandat amb el suport electoral a l’objectiu d’anar fent canviar de mica en mica aquest club que havia gestionat amb problemes des de la dimissió de Sandro Rosell. Bartomeu afronta l’assemblea general ordinària de socis just quan arriba als 100 dies de mandat amb un munt d’èxits esportius per treure pit, però també amb una carpeta de problemes als despatxos que ha provocat que tot just 72 hores després d’exposar l’estat de l’entitat als socis caigui de l’ordre del dia el tema estrella: l’acord de patrocini amb Qatar.

4.5111 socis compromissaris han sigut convocats per participar en l’assemblea al Palau de Congressos de Catalunya. Alguns d’ells s’havien interessat especialment per l’acord amb Qatar a les sessions informatives anteriors a la cita d’avui. Però, en un gir de guió, Bartomeu i el vicepresident Manel Arroyo van anar aquest dijous a una reunió a Doha en què Qatar va posar unes cartes diferents sobre la taula. Volia tancar un acord de renovació del contracte de patrocini de la samarreta del primer equip, que finalitzarà el juny del 2016. I, en conseqüència, aquest punt quedarà fora de l’ordre del dia de l’assemblea. Si just abans de les eleccions d’ara fa 100 dies l’acord amb Qatar era gairebé total -amb el llavors vice president econòmic, Javier Faus, pactant una xifra d’uns 60 milions d’euros per temporada, tal com va admetre la candidatura de Bartomeu-, durant aquests dies els esdeveniments han allunyat les posicions i ara cal negociar bona part de l’acord, clau per poder garantir la política esportiva i econòmica. Bartomeu, que ha encaixat aquest cop amb calma, posarà l’accent en els èxits esportius i els ingressos rècord davant els socis, que li podran demanar explicacions a ell i Manel Arroyo per aquest canvi d’escenari dels úlmtins dies. El punt 7 de l’ordre del dia, de fet, està dedicat a aquest tema. De moment, Bartomeu i Arroyo han parlat amb Nike poder tenir més temps per acabar de tancar l’acord de patrocini de la samarreta, necessari per dissenyar les equipacions de les pròximes temporades.

Bartomeu, que aquests dies com a president ha intentat cedir el protagonisme a altres directius per poder treballar amb calma, està decidit a presentar els millors acords econòmics de la història del futbol, tant amb Nike per vestir el Barça, com amb Qatar per la publicitat. I per això encara confia a poder fer que Qatar pagui més de 70 milions cada temporada, la xifra que Chevrolet paga al Manchester United. L’aprovació del patrocinador principal s’haurà de fer en una assemblea extraordinària, segurament abans de Nadal, ja que Bartomeu està decidit a sotmetre l’acord a votació, tal com ha defensat sempre. Per aquest motiu els papers de l’acord pactat per Faus al juny no es van signar llavors, quan, per exemple, sí que es van fitxar jugadors com Arda Turan.

Incendis federatius

Bartomeu, que ha aprofitat el dissabte per estar amb els seus i preparar els últims detalls de la maratoniana assemblea, confia a poder tirar endavant tots els punts del dia -com sol passar-, especialment ara que el tema més polèmic, l’acord amb Qatar, cau. El president, que ha canviat totes les posicions clau dins del club des que va assumir la presidència, traurà pit dels ingressos rècord en la història de l’entitat (608 milions d’euros la passada temporada), recordarà les fites del primer equip amb el triplet i es mostrarà contundent en el discurs referent a les sancions rebudes per la FIFA i la UEFA.

Bartomeu oferirà un discurs en què, de nou, es posarà l’accent en les pressions rebudes des de fora, i s’espera que defensi -des de la prudència per evitar més sancions- una posició combativa contra les sancions rebudes de la UEFA per les estelades al Camp Nou. Aquest i els problemes per tancar un acord amb Qatar han sigut els últims contratemps d’una directiva que de mica en mica intenta deixar de dependre molt dels directius per donar més pes a treballadors amb càrrecs importants, com Albert Soler, director d’esports professionals i antic responsable de relacions institucionals, o el director general Ignacio Mestre, un dels homes de confiança de Bartomeu, que va ocupar el lloc d’Antoni Rossich. Bartomeu ha canviat, com a president, de tècnics del primer equip i del filial, de director esportiu, director general, cap de comunicació, cap comercial, cap de protocol responsable del futbol base..., en un intent d’anar ordenant carpetes i apagar els diferents focs oberts als jutjats, com el cas Neymar, l’acció de responsabilitat contra l’anterior directiva i la sanció de la FIFA.

La directiva confia a poder viure un dia plàcid malgrat que és una assemblea plena de mines, pels diferents maldecaps de la directiva als despatxos. En l’àmbit econòmic no s’espera cap problema perquè els socis aprovin la liquidació de l’exercici 2014-15, en què a més dels 608 milions d’ingressos, es va obtenir un superàvit de 15 milions, que generen un total de 128 milions de beneficis des de l’any 2010. Ara el deute net s’ha incrementat i ha passat dels 287 milions d’euros als 328 milions. A més, el percentatge sobre ingressos de la massa salarial esportiva del total del club ha passat del 65% al 73%, i ha excedit el llindar del 70% que aconsellen els estaments esportius. I la ràtio del deute net sobre ebitda s’ha situat en 3,24, i ha superat el màxim de 2,75 establert als estatuts per a aquesta temporada, fet que complicarà fitxar aquest gener -es poden invertir, com a molt, sis milions, tal com va avançar l’ARA- si no es tanquen acords comercials extres o es venen jugadors com Sandro o Munir.

El nou exercici

Els compromissaris també hauran d’aprovar el pressupost per a la temporada 2015-16, que preveu que els ingressos s’incrementin en un 4%, fins a un nou màxim històric de 633 milions d’euros, amb unes despeses d’explotació de 599 milions. Això fa que el resultat d’explotació pressupostat se situï en 34 milions d’euros, que suposen un benefici després d’impostos previst de 20 milions d’euros.

L’assemblea també haurà de ratificar els membres de la nova junta directiva -punt 4 de l’ordre del dia- i els nous membres de la comissió econòmica -punt 5-, la creació de la Universitat FC Barcelona -punt 8-, analitzar un informe de l’estat de l’Espai Barça -punt 9- i el macroprojecte urbanístic de remodelació del Camp Nou. A més, en el punt 6, parlarà el nou secretari tècnic de futbol, Robert Fernández, a una assemblea que acabarà poc abans que comenci el partit contra l’Eibar. O potser amb el partit ja en marxa, tal com ha passat altres cops, en funció de les preguntes i propostes dels socis citats en primera convocatòria a les 9.30 del matí.