25/04/2013

L'hora de prendre decisions

5 min
UN PAS ENDAVANT  Tito Vilanova, pensatiu durant el partit de Munic. El tècnic blaugrana oferirà divendres la primera roda de premsa des de fa mesos.

Tito Vilanova trencarà el seu silenci divendres, quan oferirà la primera roda de premsa des que va tornar de Nova York, ja recuperat de la seva malaltia. Inicialment la idea del club era que el tècnic empordanès no fes cap roda de premsa fins a finals de temporada, amb la Lliga guanyada i la possibilitat de fer balanç, però l'ensopegada de Munic ho ha alterat tot. Vilanova farà un pas endavant i parlarà abans del partit de Bilbao malgrat que inicialment preferia no forçar la veu en públic, ja que va ser operat al coll. Però Tito Vilanova entén que cal canviar dinàmiques, cal reaccionar a una golejada que ha fet molt de mal. Aquesta seria la primera decisió d'un cos tècnic i un club que saben perfectament que hauran de fer alguns canvis aquest estiu.

El cos tècnic

Tito Vilanova vol continuar i el club li donarà suport

La derrota de Munic i la possible eliminació a les semifinals de la Lliga de Campions no afectarà el cos tècnic blaugrana. La política del president Sandro Rosell sempre ha estat prioritzar la felicitat de Tito Vilanova i la decisió sobre el futur depèn només del tècnic català. Un cop recuperat de la seva malaltia, Vilanova se sent amb força per continuar i amb ganes de poder encarar una segona temporada en què trobi la normalitat que li ha faltat durant aquest primer any. Tito vol seguir i ja fa temps que vol prendre decisions de cara a la temporada vinent. La directiva entén que si Tito afirma que se sent amb energia cal fer-li confiança, ja que la malaltia no l'ha deixat treballar amb normalitat. Dins del club i el cos tècnic es fa autocrítica en la gestió de les rotacions, dels fitxatges i del treball diari, però tampoc s'oblida que la malaltia de Vilanova ha condicionat la manera de treballar d'un equip que gràcies al seu talent ha guanyat la major part de partits, però no ha estat capaç d'aguantar el pols directe contra equips que mosseguen més i aspiren a la Champions.

El mercat de fitxatges

Vilanova vol canviar peces claus i Rosell lluitarà per fitxar-les

Dins del Barça s'havia assumit que aquest estiu caldria fer fitxatges però ningú esperava perdre contra el Bayern de la manera que es va perdre dimarts a l'Allianz Arena. Malgrat els problemes físics i el patiment contra el París Saint-Germain, dins del club tothom donava per fet que encara que es patís una derrota l'eliminatòria arribaria oberta al Camp Nou. La desfeta soferta a terres bavareses, però, ha obert els ulls i Sandro Rosell tindrà la responsabilitat de trobar els diners per poder moure el mercat més del que s'havia previst inicialment. No serà un estiu senzill, ja que la carpeta del relleu a la porteria segueix oberta i ara Vilanova s'hi posarà fort per intentar retocar les posicions on s'ha patit. Qui surt una mica escaldat d'aquest final de temporada és el secretari tècnic, Andoni Zubizarreta, per la gestió del cas Victor Valdés i per la confecció d'una plantilla que a l'hora de la veritat és molt nombrosa però curta a la vegada, ja que no s'han produït gaires rotacions i en els partits importants han anat jugant sempre els mateixos 12 o 13 jugadors.

La derrota de Munic reforça la idea de Sandro Rosell de fitxar el brasiler Neymar ja aquest estiu. Malgrat que inicialment s'havia pactat amb el Santos -avançant diners- que el davanter vindria al Barça després del Mundial del 2014, ja fa setmanes que es treballa per fer canviar d'opinió el club de São Paulo. Neymar ho veu bé i el brasiler seria el gran fitxatge estrella d'aquest estiu per garantir més recursos ofensius més enllà de Messi. Un dels grans damnificats seria David Villa, que podria marxar a la lliga anglesa per deixar diners a la caixa forta blaugrana, i homes com Isaac Cuenca s'haurien de buscar la vida lluny d'un vestidor on ara mateix hi ha massa jugadors. De fet, Rosell haurà de treballar amb el vicepresident econòmic Javier Faus per canviar el full de ruta econòmic i poder gastar més diners aquest estiu en fitxatges. En principi, Alexis seguiria malgrat que és un dels jugadors amb més ofertes, ja que al futbol italià l'Inter de Milà el segueix. A part, el Barça seguirà treballant en la recerca d'un defensa central de garantia, amb bon futbol als peus i centímetres en alçada. De la llista de centrals sembla que cau l'alemany del Borussia de Dortmund Hummels, que no acaba d'agradar a Tito Vilanova. A part, la idea és intentar fitxar el porter destinat a ser el relleu de Victor Valdés aquest mateix estiu. Però no s'acaba de trobar la solució respecte al futur del porter català, ja que el cos tècnic medita demanar que segueixi fins a finals de contracte -el juny del 2014- abans que vendre'l aquest estiu. El Barça, entre sortides i arribades, podria arribar a fer més de 7 operacions en un estiu mogut als despatxos. Una de les carpetes obertes és la d'Éric Abidal. Sense la malaltia soferta, el francès segurament faria les maletes. Però donades les circumstàncies del seu cas la directiva medita què fer i no es pot descartar una renovació curta en la seva durada.

El vestidor s'haurà de concentrar més

Vilanova demanarà més atenció en la feina diària

Després dels anys de mandat de Pep Guardiola, la figura de Tito Vilanova apareixia com la d'un home tranquil, més amable. Amb la capacitat d'estirar orelles però amb el repte de gestionar un vestidor que havia competit al màxim durant quatre anys. I algun dels protagonistes de les grans fites no estava disposat a seguir treballant al mateix ritme cada dia, i demanava una dinàmica de treball més familiar. La pèrdua de competitivitat d'aquest Barça, especialment en els duels directes contra equips com el Reial Madrid, el París Saint-Germain o el Bayern, ha alterat el cos tècnic, que demanaran més implicació dels jugadors en cada detall. Si els dies de partit els futbolistes han treballat fort, el que preocupa són alguns detalls, símptomes de relaxació, en la dinàmica diària.

La derrota contra el Bayern, de fet, vindria a ser el dia en què es van aplegar tots els símptomes negatius mostrats aquesta temporada: falta de concentració en jugades claus, incapacitat de pressionar amb continuïtat en partits importants, dependència del geni de Messi... Al final, en els dies importants s'ha recorregut als jugadors de la vella guàrdia, excepte Jordi Alba.

Les rotacions

El cos tècnic vol tenir més fons d'armari de cara al futur

El Barça només va fer un canvi contra el Bayern i va ser quan el partit estava perdut. No es van trobar solucions en una plantilla en què molts jugadors han viscut de minuts gairebé residuals, com Tello, Bartra o Villa. El cos tècnic sap que caldrà preparar més bé físicament l'equip i apostar per les rotacions, especialment perquè la temporada vinent homes com Xavi seran més grans i serà un any carregat de partits internacionals. La idea és aprendre de les errades que han fet que el Barça pugui guanyar la Lliga però ja no pugui ser el millor equip del món.

stats